Šéf NATO okomentoval zprávy o otravě Navalného novičokem a apeloval na Moskvu

„Německo oznámilo, že Alexej Navalnyj se stal obětí útoku Novičkem. Rozhodně odsuzuji použití nervového agentu vojenské úrovně, díky němuž je pro Rusko ještě naléhavější provedení úplného a transparentního vyšetřování. O důsledcích se budeme konzultovat s Německem a všemi členy NATO,“ uvádí se v prohlášení.

Ruský vědec Leonid Rink, který se přímo podílel na vývoji Novičku, řekl Sputniku, že příznaky u Navalného se naprosto liší od otravy touto látkou. Podle jeho názoru jsou pokusy spojit „otravu“ Navalného s Novičkem absolutním politickým nesmyslem a Rusku nebudou poskytnuty vzorky, které by „otravu“ mohly potvrdit.

Rusko odpovědnost za otravu Navalného odmítá.

Otrava Navalného

Dne 20. srpna bylo nuceno letadlo, kterým letěl ruský opoziční politik Alexej Navalnyj z Tomsku do Moskvy, přistát v Omsku. Navalnému se udělalo špatně, po přistání byl naléhavě hospitalizován.

Lékaři v Omsku neodhalili žádné jedy ani stopy jejich přítomnosti v krvi a moči pacienta. Lékaři tak považovali za hlavní dočasnou diagnózu metabolickou poruchu, která způsobila prudký pokles hladiny cukru v krvi. Poté byl Navalnyj převezen do Německa, kde mu lékaři diagnostikovali otravu.

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru