Fantasie: Analýza paleolitických zubů z 28 500 let staré fosilní lokality v České republice poskytuje podpůrné důkazy pro dvě skupiny psovitých šelem

Studii publikovanou v časopise Journal of Archaeological Science režíroval Peter Ungar, významný profesor antropologie na University of Arkansas.

Vědci provedli analýzu textury zubního mikroservy na vzorku fosilií z lokality Předmostí, který obsahuje vlčí i psí psí šelmy. Canids jsou jednoduše savci z rodiny psů. Vědci identifikovali charakteristické mikrovláknové vzory pro každý psovitý morfotyp. Ve srovnání s vlčími psovitými šelmami měly zuby raných psích psů – vědci nazývané „protodogy“ – větší jizvy po opotřebení, což svědčilo o stravě, která zahrnovala tvrdá a křehká jídla. Zuby vlčích psovitých šelem měly menší jizvy, což naznačuje, že konzumovaly více masa, pravděpodobně od mamuta, jak ukazuje předchozí výzkum.

Tato větší durofagie – chování při stravování zvířat naznačující konzumaci tvrdých předmětů – mezi psovitými psovitými šelmami znamená, že pravděpodobně konzumovali kosti a další méně žádoucí zbytky jídla v oblastech lidského osídlení, řekl Ungar. Poskytuje podpůrné důkazy o tom, že na místě byly dva typy psovitých šelem, každý s odlišnou stravou, což odpovídá dalším důkazům domestikace v rané fázi.

„Naším hlavním cílem bylo otestovat, zda tyto dva morfotypy vyjadřují výrazné rozdíly v chování na základě vzorů opotřebení,“ řekl Ungar. „Dentální mikrovlákno je signál chování, který se může objevit generace před morfologickými změnami v populaci, a ukazuje velký příslib při používání archeologických záznamů k odlišení protodogů od vlků.“

Domestikace psů je nejčasnějším příkladem chovu zvířat a jediným typem domestikace, ke kterému došlo dlouho před nejranějšími konečnými důkazy o zemědělství. Existuje však silná vědecká debata o načasování a okolnostech počáteční domestikace psů, přičemž odhady se pohybovaly před 15 000 až 40 000 lety, a to až do doby ledové, kdy lidé měli způsob života lovce a sběrače. Diskutuje se také o tom, proč se vlci nejprve domestikovali, aby se stali psy. Z antropologického hlediska je načasování procesu domestikace důležité pro pochopení raného poznání, chování a ekologie raných Homo sapiens.

Přejít nahoru