V Juhoafrickej republike zavraždili bieleho farmára! Vražda rozpútala rasovej nepokoje!

Napätie sa zvýšilo po tom, čo na začiatku mesiaca bolo nájdené telo nezvestného 22 ročného farmára Brendina Hornera. Zavraždený bol blízko mesta Senekalu vo východnej časti Slobodného štátu. Polícia podozrieva z rasovej vraždy dvoch černošských recidivistov.

„Máme dosť všetkých týchto vrážd,“ zaznelo na zhromaždení belošských farmárov pred budovou súdu v Senekalu. Farmári, ktorých sa zišlo zhruba 250, sa sťažujú, že sú častým terčom vrážd a rasovo motivovaných útokov zo strany černošského obyvateľstva. Podľa nich juhoafrické úrady dostatočne nechráni ich životy ani majetok.

Ďalšie zhromaždenie, ktorého sa zúčastnila tisícka ľudí, zvolala do Senekalu opozičná ľavicová strana Economic Freedom Fighters. Tú volí černošské obyvateľstvo. Strana kritizuje koncentrácii vlastníctva pôdy v rukách belošských farmárov a požaduje jej redistribúciu.

Jej líder Julius Malema bol v roku 2011 odsúdený za spievanie piesne Kill the Boer, ktorý vyzýva na vraždenie Afrikáncov, teda potomkov holandských, francúzskych a nemeckých prisťahovalcov. Juhoafrická vláda popiera, že by farmári čelili vlne rasového násilia.
Činy sú podľa nich výsledkom celkovo vysokej miery kriminality v krajine. „Zabíjanie farmárov nie su etnické čistky,“ uviedol v utorok juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa a vyzval, aby kriminálne činy neboli používané k zvyšovaniu napätia medzi skupinami obyvateľstva.

„Nadmernému riziku, že budú zavraždení, čelia mladí černosi a černošky,“ dodal v prejave Ramaphosa, ktorý uznal význam farmárstva pre juhoafrickú ekonomiku.

Juhoafrická republika patrí ku krajinám s najvyšším priemerným počtom vrážd na svete. V poslednom roku došlo v tejto krajine k 58 vraždám za deň. Celkovo bolo zavraždených 21.325 osôb. Z nich bolo 49 identifikovaných ako belošskí farmári, ktorých v krajine žije, podľa posledného sčítania ľudu, 37.000.

zdroj: stcity.sk

Přejít nahoru