Matovič opakovane zaútočil na Sulíka

Zatiaľ čo sa Slovensko a Slováci snaží bojovať s druhou vlnou koronakrízy, tak terajšia vláda sa háda a nerieši to, čo má. Slováci preto so znepokojením sledujú nie prvú a asi ani poslednú roztržku medzi Matovičom (OĽaNO) a jeho vlastným ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS).

Jej príčinou bolo, že Sulík v nedeľu 11. októbra predčasne opustil zasadanie Ústredného krízového štábu. Následne si vymenil názory na sociálnych sieťach s Matovičom. Sulík svoj predčasný odchod z Ústredného krízového štábu zdôvodnil tým, že pandemická komisia nemá k dispozícii základné údaje o tom, kde sa nakazili ľudia pozitívne testovaní na prítomnosť koronavírusu, no chce prijímať celoplošné rozhodnutia a zatvárať prevádzky, čo spomalí ekonomiku. Podľa jeho slov prišiel na rokovanie Ústredného krízového štábu pre racionálnu diskusiu. Nedočkal sa jej a preto odišiel. Tvrdí, že keby sa robili prieskumy medzi ľuďmi, kde sa nakazili, ako často chodia do fitness centier alebo kedy boli naposledy v divadle, Slovensko by malo lepšie podklady pre prijímanie opatrení.

Matovič neváhal a v priamom prenose po skončení zasadania pandemickej komisie zhodil Sulíka, keď uviedol, že sa chce ospravedlniť členom pandemickej komisie za Sulíkove slová. ,,Bohužiaľ, podpredseda mojej vlády nazval týchto ľudí naničhodníkmi, ktorí produkujú tliachaniny,” reagoval Matovič na vyjadrenie Sulíka. Hoci Slováci by si priali predčasné voľby a pád tejto podľa nich mafiánskej vlády, Matovič by koalíciu pre spor s podpredsedom vlády SR a ministrom hospodárstva Sulíkom nepoložil. ,,Ja si určite nezoberiem ,na triko´ pád koalície,“ povedal Matovič. ,,Kamarátstvo skončilo, ale zodpovednosť káže, nech ideme ďalej,” vyjadil sa. Napriek tomu odmieta a kritizuje Sulíkove vyjadrenia na adresu odborníkov a prirovnáva ho ku kotlebovcom, ktorí šíria dezinformácie aj o novom koronavíruse.

Podľa Matoviča môže mať Sulíkovo bojkotovanie vládnych opatrení vplyv na to, že ich niektorí občania nebudú dodržiavať, čo sa môže negatívne odraziť na tom, že nárast prípadov a úmrtí bude pokračovať. Ak sa tak stane, Matovič verí, že si bude minister spytovať svedomie a očakával by, že v takom prípade dobrovoľne opustí vládu. ,,Verím, že tá krivka mu nastaví zrkadlo,” povedal.

Sulík podľa Matoviča “šíri bludy” a “žije vo svojom svete”. ,,Skúsme sa spamätať a nešírme bludy hodné Mariana Kotlebu,” povedal Matovič. Matovič sa okrem toho nechal počuť, že v SaS by mali nájsť dôstojnejšieho lídra na post predsedu strany. O tom, kto bude lídrom strany Sloboda a Solidarita (SaS), ale rozhodnú členovia strany v tajnej voľbe na kongrese.

Hovorca strany SaS  pre ceskoaktualne.cz v oficiálnom stanovisku reagoval, že sa radi zapoja “do vecnej a racionálnej debaty”, ale na osobné útoky reagovať nebudú.

SaS si myslí, že zatváranie na základe všeobecných dát pozitívne testovaných nie je kľúčovým ukazovateľom
Ako sa v dnešnom tlačovom vyjadrení strany Sloboda a Solidarita (SaS), ktoré má redakcia ceskoaktualne.cz k dispozícii uvádza, nepovažuje SaS celoplošné obmedzenia v súvislosti s koronavírusom za jediné riešenie vzniknutej situácie. Takýto pohľad zastáva aj pri možnom tvrdom lockdowne.
„Celoplošné zatváranie reštaurácií či fitness centier opakovane kritizujeme. Musíme brať ohľad najmä na desiatky tisíc ľudí, na ktorých bude mať tento krok fatálny dopad a ktorí tak prídu o prácu. Už teraz je jasné, že väčšina ľudí z gastropriemyslu skončí na úrade práce. Zatváranie na základe všeobecných dát pozitívne testovaných tak podľa nás nie je kľúčovým ukazovateľom. Oveľa dôležitejšie sú dáta o skutočne chorých a hospitalizovaných. Taktiež by sme mali mať zmapované ohniská nákazy podľa konkrétnych regiónov a konkrétnych prevádzok. Až následne mali byť všetky opatrenia presne cielené a mali by sa sprísniť opatrenia, či pristúpiť k lokálnym lockdownom, len tam, kde sú ohniská.Jedine to nám zachráni ekonomiku, pracovné miesta a v konečnom dôsledku aj slobodu,“ uviedol predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič.
Podľa predsedníčky zdravotníckeho výboru NR SR Janky Bittó Cigánikovej by mali byť dostupné a verejné podrobnejšie dáta z každej analýzy o možnom trasovaní nakazených.„Práve toto by bol signál, kde máme zvýšiť do najväčšej možnej miery ochranu rizikových skupín. Dôsledné dodržiavanie hygienických opatrení, odstup, rúška, prípadne meranie teploty, je správne a priam žiadúce. Nikto nechce spochybňovať epidemiológov či virológov, avšak duševné zdravie je taktiež dôležité. Neschopnosť uživiť vlastnú rodinu môže mať fatálne dôsledky,“ doplnila Janka Bittó Cigániková.
(SCa)
Přejít nahoru