Sloboda a Solidarita (SaS) chce presadiť živnosť od 16-tich rokov

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) považuje aktívne zapojenie mladých ľudí do ekonomiky za dôležitý krok na ceste k prosperujúcej krajine. Aj z toho dôvodu chce presadiť založenie živnosti od šestnástich rokov.

„Stretávame množstvo mladých ľudí, ktorí majú skvelé a inovatívne nápady, ktoré nielenže idú s dobou, ale dokonca ju predbiehajú. Práve ich mladý vek je im však vďaka súčasnej právnej úprave na príťaž a preto sú nútení obchádzať pravidlá. Najväčším problém je, že podľa dnešného zákona rozhoduje o možnosti podnikať od 16-tich rokov súd. Avšak tento proces je zdĺhavý a neefektívny. Zmena živnostenského zákona bude prínosom nielen pre mladých ľudí, ale v konečnom dôsledku aj pre celú ekonomiku. Navyše, podnikať od 16 rokov je vo svete úplne bežná,“ uviedol predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič.

Strana SaS mala umožnenie založenia živnosti od 16-tich rokov aj vo svojom volebnom programe. „Tento návrh by nemal žiaden dopad na verejné financie a dá sa realizovať ihneď. Aj z toho dôvodu sme rokovali na ministerstve vnútra, ktoré je riešeniu priaznivo naklonené, pričom rokovať budeme aj s ministerkou spravodlivosti o právnej stránky veci. Ak by sa nám táto zmena podarila uskutočniť v rámci medzirezortného pripomienkového konania o novele živnostenského zákona, išlo by o malé víťazstvo pre všetkých mladých ľudí, ktorí po možnosti slobodne podnikať od 16-tich volajú už roky,“ uzavrel poslanec NR SR za SaS Peter Cmorej.
Přejít nahoru