Byl objeven nový nebezpečný následek koronaviru

Uvádza sa, že u dospelých, ktorí sa uzdravili z covidu-19, sa môže objaviť zápalový syndróm MIS-A, ktorý je závažnou komplikáciou koronavírusu u detí a dospievajúcich.

U pacientov, ktorí nemali akútne respiračné ochorenia, sa objavili problémy so srdcom a zažívacím traktom. Ide o arytmiu a bolesti brucha.

Odborníci podrobne popísali 16 prípadov zaznamenaných v USA a Veľkej Británii u pacientov vo veku 21-50 rokov. Všetci mali arytmiu, 12 malo zvýšenú teplotu a len osem z nich malo respiračné príznaky. Nakoniec bolo 10 pacientov prijatých na jednotku intenzívnej starostlivosti, dvaja zomreli.

Poinfekčný proces?
Vedci zatiaľ nedokázali zistiť, koľko času ubehne medzi nákazou koronavírusom a nástupom MIS-A. Preto zatiaľ nie je jasné, či ide o príznaky závažnej formy covidu-19, alebo ide o „poinfekčný proces“.

Uvádza sa, že u pacientov, ktorí hlásili typické príznaky covidu-19 pred nástupom MIS-A, sa syndróm vyvinul v priemere po dvoch až piatich týždňoch.

Podľa najnovších údajov bolo od začiatku pandémie infikovaných koronavírusom viac ako 34 miliónov ľudí na celom svete. Viac ako milión zomrelo. Infekcia najviac zasiahla USA, Indiu a Brazíliu. Covidem-19 sa nakazil aj sám prezident Donald Trump. V Rusku bolo zistených takmer 1,2 milióna prípadov ochorenia. Viac ako 970 tisíc ľudí sa uzdravilo, 21 tisíc zomrelo.

V Českej republike bolo od počiatku pandémie infikovaných vyše 79 tisíc ľudí. Cez 35 tisíc osôb sa vyliečilo a 709 zomrelo. V nemocniciach sa nachádza takmer 1 200 pacientov.

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru