Česká republika zavádí nová opatření v boji proti Covid-19

Od středy do 1. listopadu budou kvůli koronavirové epidemii uzavřeny školy včetně prvního stupně základních, přejdou na distanční výuku. Mateřských škol se opatření netýká. Na vysokých školách budou povoleny zkoušky do deseti osob, uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr školství Robert Plaga. Na středních školách se naopak ruší výjimka pro praktickou výuku, doplnil.

Ošetřovné by ale mělo zůstat na 60 procentech základu výdělku, s minimem 400 korun denně. Tvrdí to Andrej Babiš. Do třetího listopadu zůstanou zavřené restaurace, bary a kluby, fungovat budou moci do 20 hodin pouze výdejní okénka. Od pátku musela tato zařízení zavírat do 20. hodiny.

Již od úterý je v Česku povinné nosit roušky na zastávkách veřejné dopravy, na jejich nástupištích, v přístřešcích a čekárnách. Toto opatření bude platit až do odvolání. Česká republika již dříve zavedla povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov a to od 10. září. Chránit si ústa a nos je nutné při cestách hromadnou dopravou nebo návštěvách úřadů a zdravotnických a sociálních zařízení. Toto omezení má již teď přímý dopad na dopravce. Ti se nechali slyšet, že omezí kvůli snížené poptávce spoje, případně omezí jejich kapacitu. Méně vozů budou vypravovat České dráhy, RegionJet i Arriva. Podle některých poptávka klesla až na polovinu, viditelný je úbytek zejména u studentů a školáků, postupně se však projevuje i u dalších pasažérů.

Shromažďovat se obyvatelé mohou, ale to bude kvůli epidemii covidu-19 od středy omezené na maximálně šest osob. Opatření by mělo platit do konce nouzového stavu, tedy do 3. listopadu. Ministr zdravotnictví Roman Prymula toto opatření ještě upřesnil, že budou platit „klasické výjimky“. Ve větším počtu se tak mohou shromažďovat například rodinní příslušníci. „Opatření platí plošně, tedy nejen ve vnitřních, ale i ve venkovních prostorech. Jsou tu také výjimky, které se týkají různých statutárních orgánů, zasedání státní správy, samosprávy, politických stran, jinak je toto pravidlo skutečně plošné,“ uvedl.

Na veřejně přístupných místech bude také zakázáno pití alkoholu. Opatření má platit od půlnoci 14. října do 3. listopadu, kdy má skončit vládou vyhlášený nouzový stav.

Pokud se průměrné reprodukční číslo nákazy covidem-19 za týden sníží na hodnotu 0,8, budou dnes přijatá opatření zmírněna, řekl premiér Andrej Babiš. Reprodukční číslo udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Aktuálně je reprodukční číslo 1,5.

(SCa)

Přejít nahoru