Od 5.10. platí v Čechách nouzový stav. Zatím na 30 dní

“V souladu s čl. 5 a 6 ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, vláda vyhlašuje pro území ČR z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru SARS CoV-2 nouzový stav od 00.00 hodin dne 5. října 2020 na dobu 30 dnů,” oznámil Úřad vlády ČR na sociální síti. Co to ale znamená v praxi?

Ve středních školách se eliminuje prezenční výuka. Studenti středních škol mají tedy přejít na výuku distanční. Týká se to středních školy v těch okresech, které mají na epidemiologickém semaforu červenou nebo oranžovou barvu. Ale i dalších škol se dotkne vládní omezení. „Chceme omezit hudební výchovu a tělocvik, protože tam je největší riziko kontaktu, a chceme omezit různé kroužky, které ve školách jsou,“ řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula. „Situace není růžová,“ dodal ministr školství Robert Plaga. Ale přijaté omezení označil za přijatelná. Na základních školách se tedy bude 14 dnů učit hudební výchova bez zpěvu. Tělocvik bude na prvním stupni bez omezení, na druhém stupni by se měl konat venku.

Bez zpěvu bude hudební výchova také ve středních školách a konzervatořích, které zůstanou otevřené, protože jsou v regionech, které mají na epidemiologickém semaforu zelenou barvu. V červených a oranžových okresech přejdou na distanční výuku i základní umělecké školy a vyšší odborné školy

Vláda podle Plagy také schválila, že poskytne 2,5 milionu respirátorů FFP2 pedagogickým a nepedagogickým pracovníkům ve školách.

Zavře se i druhý stupeň?

Denně přibývá 420 nakažených studentů, zvažujeme proto uzavření druhého stupně základních škol, prohlásil ministr zdravotnictví Roman Prymula v OVM na ČT. V pátek plánuje představit dlouhodobý plán dalších opatření proti koronaviru. Platit budou od následujícího pátku. Jak dále řekl, “čísla jdou raketově nahoru. Nyní máme už 1680 nakažených učitelů a 8200 žáků. Každým dnem nám přibývá 420 nakažených studentů,“ řekl Prymula v České televizi. Zvažuje proto uzavření druhého stupně základních škol.

Omezení i v restauracích

Omezení se dokne také vnitřní aktivity, které jsou povoleny na maximálně na deset lidí a venkovní na dvacet osob. Výjimkou je třeba jednání zastupitelstev, kde bude moci být sto osob, či jednání soudů.

V restauracích, které smějí být otevřené jen do 22 hodin, bude moci být v povolené době u jednoho stolu maximálně šest lidí. Jak pro svatby, tak pro pohřby bude od 19. října limit pro účast 30 osob, oznámil Prymula. Později se podle něj může zvýšit na 50 osob.

Bohoslužby budou. Ale bez zpěvu

jak oznámil Prymula, na bohoslužbách bude moci být maximálně 100 osob, všichni budou ale muset sedět a bohoslužby budou bez zpěvu.

Zrušeny budou velké hudební koncerty a na čtrnáct dnů zakázány i opery a muzikály. Při zpívání totiž dochází k masivnímu šíření viru.

V divadlech, kde budou moci být představení činohry a baletu, budou zrušeny občerstvovací přestávky.

Problém, který vedl ministra k žádosti o nouzový stav, je i to, že narůstá počet lékařů nakažených koronavirem. „Chceme zapojit mediky lékařských fakult, zejména z posledních ročníků, a proto, abychom to mohli učinit a mohli jim vyhlásit pohotovost, tak je nutný nouzový stav,“ uvedl Prymula.

(SCa, il.foto: Pixabay)

 

 

Přejít nahoru