Zavřené obchody a omezení pohybu začne platit v ČR již od zítřka!

Výjimku ze zákazu maloobchodního prodeje budou mít prodejny potravin, pohonných hmot, hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží, lékárny, výdejny a prodejny zdravotnických prostředků, prodejny malých domácích zvířat, krmiva a dalších potřeb pro zvířata, brýlí a kontaktních čoček, novin a časopisů, tabákových výrobků, prádelny nebo čistírny. Velkoobchodní prodej zůstane bez omezení.

V provozu dále budou autoservisy, poskytovatelé odtahů a odstraňování závad vozidel na silnicích, provozovny umožňující vyzvednutí zboží a zásilky od třetí strany, prodejny zahrádkářských potřeb, pokladní prodejny jízdenek, provozovny pohřební služby, květinářství, prodejny textilního materiálu a galanterie, servisy výpočetní a telekomunikační techniky, prodejny spotřební elektroniky, zámečnictví, provozovny servisu výrobků pro domácnost, myčky automobilů, prodejny domácích potřeb a železářství, provozovny sběru a výkupu surovin či kompostárny.

Ve velkých nákupních centrech budou otevřeny také pouze prodejny, na něž se vztahují výše zmíněné výjimky. Restaurační zařízení v obchodních centrech budou uzavřeny s možností nákupu jídla s sebou ve výdejových okéncích.

Omezuje se pohyb venku

Vláda od zířka nařídila omezení pohybu a kontaktu s lidmi s výjimkou cest do práce a na nákupy. Pohyb v přírodě je možný do dvou osob, pokud nejsou ze stejné domácnosti.

Omezuje se také účast na demonstracích na 100 osob, dosud se mohlo scházet 500 lidí. Na svatby a pohřby bude moci dorazit nanejvýš deset lidí, od pondělí platilo omezení na 30 osob.

Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly je právě omezení volného pohybu osob nejúčinnější forma prevence před šířením pandemie a dosavadní opatření to účinně nezajišťovala. Nynější opatření podle něj začnou účinkovat za dva až tři týdny.

Výjimka z omezení pohybu platí pro cesty do práce, nezbytné cesty za rodinou, zajištění životních potřeb, dobrovolnickou výpomoc, poskytování zdravotní, sociální nebo duchovní péče, vyřízení neodkladné úřední záležitosti, účast na svatbách či pohřbech nebo vycestování z Česka. Povolen je také pobyt v parcích nebo na chatách a chalupách, ovšem nanejvýš ve dvou lidech, pokud se nejedná o členy jedné domácnosti.

Vláda také omezila přímý kontakt veřejnosti se státní správou na pět hodin dvakrát v týdnu. „Všude tam, kde je to možné, nařizujeme, aby úředníci přešli na systém home office,“ uvedl ministr. Upřednostnit je podle něj třeba písemný nebo telefonický kontakt, dokumenty předávat jen přes podatelnu. Některé úřady už provoz omezily dříve, tvořily se ale velké fronty.

Roušky se musí nosit všude

Vláda v pondělí rozhodla, že roušky budou od středy povinné i venku na území obcí, pokud bude člověk blíže než dva metry k jinému. Výjimku budou mít členové jedné rodiny nebo lidé při sportování. Povinné jsou nyní také roušky v autě, pokud v něm člověk nepojede sám nebo jen se členy své rodiny.

V Česku jsou od minulé středy zavřené všechny školy s výjimkou mateřských, restaurace mohou jen vydávat jídlo s sebou, až na výjimky se nekonají žádné sportovní a kulturní akce, povolené je shromažďování maximálně šesti osob. Je také zakázáno pít alkohol na veřejně přístupných místech.

(SCa)

 

Přejít nahoru