Hlas-SD spustil online anketu o páde Matovičovej vlády a predčasných voľbách v roku 2021

Ako na dnešnej tlačovej konferencii Peter Pellegrini oznámil, anketu na stránke https://referendum2021.sk/ spustili o 10:00 hod. A internet priam vybuchol. Za 20 minút sa do nej zapojilo viac ako 4 300 ľudí. A ďalšie stovky ľudí sa pridávajú. Len v tomto okamihu je do nej zapojených viac než 26 000 ľudí. Za 24 hodín to bolo už neuveriteľných 146 tisíc ľudí. V prípade, že sa do ankety zapojí dostatočné množstvo ľudí, do parlamentu predloží strana Hlas-SD ústavný návrh o skrátení volebného obdobia s tým, že predčasné voľby by sa konali už v roku 2021. Zapojiť sa do ankety bude podľa slov Pellegriniho možné do konca núdzového stavu. Ľudia tak môžu zahlasovať, či sa núdzovým stavom cítia obmedzovaní na svojich právach.

V ankete je aj otázka, či ľudia podporia svojím podpisom vyhlásenie referenda v prípade, že zákon o skrátení volebného obdobia nebude v pléne schválený a či sa na prípadnom referende zúčastnia.

Pellegrini skritizoval aj zákaz zhromažďovania. Ako povedal, predĺženie núdzového stavu má len politický dôvod. „Vláda sa svojich ľudí pravdepodobne bojí.” Pellegrini pripomenul, že samotný premiér Igor Matovič (OĽANO) pred parlamentnými voľbami vyhlásil, že takéto internetové ankety musia byť pre politikov záväzné. “Sme presvedčení, že presne tak musia byť pre vládu záväzné výsledky aj tejto ankety, zvlášť, ak sa na nej zúčastní dostatočný počet ľudí,” poznamenal Pellegrini.

Pellegrini avizuje, že už v januári 2021 spolu so svojimi parlamentnými kolegami predložia do NR SR tento návrh ústavného zákona a požiadajú o jeho schválenie. “Vládna koalícia disponuje ústavnou väčšinou, a preto ak si naozaj váži vôľu ľudu, ako to Matovič deklaruje, môže bez akýchkoľvek problémov takýto zákon prijať,” uviedol predseda Hlasu-SD.

Pellegrini sa domnieva, že vládna koalícia možno nebude rešpektovať vôľu ľudí vyjadrenú v internetovom hlasovaní, a preto sa v ankete ľudí pýta, či podporujú vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia parlamentu a sú pripravení podpísať sa pod petíciu na jeho vypísanie a následne sa na ňom aj zúčastniť. “Ak vládna koalícia nebude rešpektovať vôľu ľudí a návrh zákona neschváli, budeme pokračovať v príprave referenda a hľadaní dostatočného počtu podpisov na jeho zvolanie,” dodáva Pellegrini. Ako podotkol, všetko je zabezpečené tak, aby sa hlasovanie v ankete nedalo ovplyvňovať a bolo tak trasparentné. “Z jednej IP adresy bude možné zahlasovať iba raz za dvanásť hodín a to anonymne,” dodal Pellegrini.

(SCa)

Přejít nahoru