Neobvyklé symptómy, ktoré sa môžu objaviť pri ochorení covid

Okrem klasických symptómov, vrátane nepretržitého kašľa, vysokej teploty, straty alebo zmeny čuchu, môže covid u chorých vyvolávať aj iné pocity. O nezvyklých symptómoch, ktoré sa môžu objaviť kvôli covidu, píše britský portál Express.

 

Pálenie pokožky
Existujú početné svedectvá o tom, že infekcia Covid-19 vyvolávala u chorých pocit popálenej pokožky. Pacienti hovorili, že dotyk pokožky môže pripomínať ranu elektrickým prúdom. Neobvyklý efekt môže byť podľa názoru výskumníkov výsledkom aktivity protilátok, ktoré ovplyvňujú fungovanie nervov.

 

Očné symptómy
Podľa informácií kliniky Mayo môže ťažký priebeh covidu vyvolávať sčervenanie očí z dôvodu rozšírenia ciev, opuchnutie očných viečok, nadmerné slzenie a výlučky z očí. Môže tiež vzniknúť citlivosť voči svetlu, keď sa zdá byť prirodzené svetlo príliš ostré a vyvoláva podráždenie.

„Covidové“ prsty
Na prstoch na nohách, občas aj na rukách (niekedy aj na nohách a na tvári) vznikajú bolestivé a svrbiace červené škvrny pripomínajúce omrzliny.

 

Zmeny vo zvykoch čreva
Lekári odporúčajú dávať pozor na „redšiu stolicu“ a častejšie návštevy toalety – to je tiež jeden z neobvyklých symptómov, ktoré môžu vznikať kvôli covidu.

„Problémy s trávením a zmeny vo zvykoch čreva sú niekedy prvými príznakmi toho, že ste ochoreli,“ zdôrazňujú odborníci.
Psychotické symptómy
Vedci zistili, že koronavírus môže prenikať do mozgu a vyvolávať tak zmeny duševného zdravia. Chorobu niekedy sprevádza delírium, keď má človek halucinácie.

 

Hučanie v ušiach
Nevysvetliteľné zvuky vrátane zvonenia, bzučania, syčania a pulzácia, majú spoločný názov tinnitus. Jeho vznik môže tiež poukazovať na koronavírusovú infekciu, najmä keď má chorý aj iné symptómy tejto choroby.

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru