Napište „nenávistné“ komentáře o transsexuálech, a to i v soukromí, a strávite až rok ve vězení

Nyní by dokonce i lidé hovořící v soukromí mohli být potrestáni za urážlivé používání výrazů „pohlaví“, „genderová identita“ nebo „vyjádření pohlaví“ až na rok vězení, a to i za urážlivé komentáře zaměřené na transsexuály. Nový zákon také zpřísňuje trestní sankce tím, že umožňuje veřejné tresty až na tři roky za veřejné komentáře, které jsou údajně diskriminační vůči trans lidem.

S novou legislativou norský parlament rozšířil a podstatně zpřísnil antidiskriminační zákon z roku 1981. V zákoně nahradili poslanci termín „homosexuální orientace“ výrazem „sexuální orientace“.

Zákon také zpřísňuje tresty za násilné případy motivované sexuální orientací oběti.

Norská ministryně spravedlnosti Monica Maelandová zákon podporuje. „Jako skupina jsou více vystaveni diskriminaci, obtěžování a násilí,“ uvedla. Zákonu také tleská Norská asociace transsexuálů (ILGA), která uvádí, že „homofobní trestné činy“ jsou v posledních letech stále častější.

Návrh zákona byl schválen ve druhém čtení bez hlasování, uvedla mluvčí parlamentu poté, co jej minulý týden podpořili zákonodárci v prvním čtení.

„Velmi se mi ulevilo, protože nedostatek právní ochrany byl po mnoho let očima trans lidí,“ řekla Birna Rorslett, viceprezidentka Asociace transsexuálů v Norsku. Píše portál RMX.

Zákon vyvolává na sociálních sítích rozruch, zejména pokud jde o trestní sankce za prohlášení jednotlivců v soukromí, přičemž obhájci svobody projevu varují, že se jedná o přísné omezení toho, co může jednotlivec říci, včetně soukromí svého domova. Právnička Anine Kierulf z univerzity v Oslu tvrdí, že soud musí prokázat přímý útok nebo komentáře proti transsexuálům a řekl: „O těchto skupinách můžete stále říkat spoustu nenávistných věcí.“

Přejít nahoru