Odborníci uvádějí, že průměrně v epidemiologických obdobích umírá kvůli chřipce více než 800 lidí. Ministerstvo zdravotnictví hovoří jen o 40-ti a porovnává to s 500 úmrtími na Covid-19. Je správné tato čísla porovnávat?

Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky na svojej stránke zverejnilo porovnanie úmrtí na chrípku a na ochorenie Covid-19. Tvrdí, že na chrípku zomiera výrazne menej ľudí než na Covid-19.

Podľa ministerstva na chrípku zomrelo 40 ľudí

Potvrdených úmrtí na chrípku za sezónu 2018/2019 je podľa ministerstva 40. Zatiaľčo na Covid-19 je úmrtí 491 (dnes už vyše 500, pozn. red.).

Niečo iné sa však píše v hodnotení zvýšenej celkovej úmrtnosti počas chrípkovej sezóny v Slovenskej republike v rokoch 2007‐2017. Dokument bol vypracovaný pod hlavičkou regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Bol uverejnený na odbornej stránke amedi.sk určenej pre lekárov a iných odborníkov na medicínu.

V dokumente odborníci uvádzajú, že chrípka je často podceňovaná: „Patrí medzi akútne respiračné ochorenia (ARO) s typickou zimnou sezonalitou a vysokou chorobnosťou.

Chrípka s komplikáciami a závažným priebehom si vyžaduje hospitalizáciu a môže viesť aj k úmrtiam.
Na Slovensku sa vykonáva surveillance chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) pomocou siete hlásiacich lekárov.
Niektoré fatálne prípady unikajú hláseniu a evidencii (koľko?)
Záťaž populácie spôsobená vírusom chrípky je často podceňovaná.“
Cieľom štúdie bolo posúdiť vzťah medzi celkovou úmrtnosťou obyvateľstva Slovenska a výskytom chrípky v obdobiach chrípkovej sezóny a chrípkovej epidémie v rokoch 2007 až 2017 a tiež odhadnúť počet úmrtí pripísateľnej chrípke.

 

Odborníci hovoria až o 1500 úmrtiach spojených s chrípkou ročne
Model ukazuje, že v týždňoch chrípkovej epidémie je oveľa vyšší počet úmrtí nad očakávanou úmrtnosťou. Zo štúdie odborníkov vyplynulo, že priemerne v epidemiologických obdobiach zomiera kvôli chrípke 816 ľudí. Ročný priemer úmrtí spojených s chrípkou je až 1 503.

Keď to porovnáme s úmrtiami na Covid-19, ktorých je momentálne na Slovensku niečo vyše 500, na chrípku ročne zomrie 3-krát viac ľudí. Kto má teda pravdu?

 

Rôzne interpretácie úmrtí na chrípku
Aj ministerstvo zdravotníctva uznáva, že čísla sa môžu rôzniť, no čísla 800 a 1 500, sa však podľa ministerstva nemôžu porovnávať s Covidom:

„Úmrtia na chrípku a úmrtia na Covid-19 sa zvyknú porovnávať nekorektným spôsobom. Často sa porovnáva číslo zhruba 800 úmrtí na chrípku s počtom doteraz potvrdených úmrtí na Covid-19 (ku dnešnému dňu ich bolo 491).Tieto dve čísla by sa však nemali porovnávať, pretože vychádzajú z veľmi rozdielnej metodiky.

800 úmrtí ročne je prepočet nadmerného počtu úmrtí s respiračnými príznakmi (teda nie len na chrípku) v mesiacoch chrípkovej epidémie (bez virologického potvrdenia pôvodcu ochorenia). Je to teda štatistický odhad celkového dopadu chrípky a ďalších respiračných ochorení, ktorý zahŕňa priame aj nepriame dôsledky vírusu chrípky. Presnejšie ide číslo 816 v týždňoch chrípkovej epidémie a celkových 1 503 úmrtí priemerne ročne, ktoré môžu súvisieť s chrípkou a s inými respiračnými ochoreniami,“ píše ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti.

Podľa ministerstva úmrtia na Covid-19 môžeme porovnávať s počtom úmrtí na chrípku, ktoré vykazuje Úrad verejného zdravotníctva: počas chrípkovej sezóny 2018/2019 bol vírus chrípky bol potvrdený u 40 zosnulých.

S takouto interpretáciou však mnohí ľudia nesúhlasia. Diskutujúca pod statusom ministerstva napísala: “ Je to veľmi zavádzajúca, až amáterska informácia. Snáď nechce ministerstvo zdravotníctva tvrdiť, že v rokoch 2018-2019, sa pitval každý pacient, ktorý zomrel na nejaké respiračné ochorenie, aby sa potvrdil vírus chrípky. Toto, čo ste tu uverejnili je jedno veľké zavádzanie a klamstvo.“

S interpretáciou ministerstva nesúhlasí ani politológ Ján Baránek: „Toto už je špinavá goebelsovská propaganda.“

Podľa Baráneka sa ministerstvo za každú cenu snaží dokázať, že nie je pravda, čo sa tvrdilo aj v odborných kruhoch doteraz. Teda že v r. 2007-2017 umrelo na chrípku počas chrípkových sezón priemerne cca. 800 ľudí.

„Lebo takéto číslo akosi nepasuje do drakonických opatrení tohto amatérsko-exhbicionistického a neschopného zhluku osôb, ktorý si hovorí „vláda SR“. Lebo nejako predsa musia ospravedlniť svoje nezmyselné opatrenia, ako napr. núdzový stav. S ochorením menej nebezpečným, ako je chrípka to samozrejme, akosi nejde.“

Baránek sa v tejto súvislosti pýta, v akom rozsahu sa počas chrípkového obdobia robia pitvy tak, ako v prípade koronavírusu.

„No v malom. V takom, že uvedú IBA úmrtia, kde bol vírus chrípky POTVRDENÝ!!! Ako by vyzerali asi čísla o úmrtí na chrípku, keby sa pitvalo tak, ako pri Covid-e? Odpovedajte, mudrlanti z Ministerstva zdravotníctva! No, asi by sa prišlo k číslu cca. 800!!! Nemajú hanbu sprosto využívať fakt, že bežný človek toto nevie a naletí im na ich každú primitívnu manipuláciu,“ tvrdí Baránek.

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru