Pfizer není jediná farmaceutická společnost s vakcínou Covid-19. Jihokorejský Celltrion také, ale kdo je za ní?

I když se mnoho světových miliardářů rodí z bohatého prostředí, stále více a více nejbohatších lidí na planetě – a zejména dnešní technologičtí podnikatelé – si sami vyrábějí. Druhým nejbohatším mužem v Jižní Koreji, Seo Jung-jin, je pozoruhodným příkladem – je miliardářským spoluzakladatelem společnosti Celltrion, tržby nejúspěšnější farmaceutické společnosti v zemi.

Seo Jung-jin, který se nemýlí se stejnojmenným jihokorejským fotbalistou, má v současné době hodnotu 11,8 miliard USD a nadále vede celosvětovou distribuci biologických léků v Jižní Koreji. Píše portál SCMP.

Jeho společnost se v současné době zaměřuje na vývoj kandidáta na vakcínu Covid-19. Očekává se, že druhá fáze klinických studií bude dokončena do konce roku, a plánuje, aby byla v Koreji okamžitě k dispozici pro nouzové použití.

Zde jsou čtyři věci, které byste měli vědět o mozku za biotechnologickým jednorožcem.

Jeho zájem o biotechnologie nezačal ve škole ani během jeho dětství – o tomto odvětví se dozvěděl čtením novinových článků, což ho vedlo k většímu zájmu o tuto oblast. Ale když se ubytoval v motelu v San Francisku za 70 USD za noc, došlo k myšlence, která by ho zbohatla. Pokoušel se přijít s novým podnikatelským nápadem poté, co přišel o práci uprostřed asijské finanční krize v 90. letech, kdy se náhodou setkal s některými vůdci průmyslu z USA, včetně generálního ředitele Genentech a nositele Nobelovy ceny.

Společnost Seo založila Celltrion v roce 2002, ale o dva roky později se společnost brzy dostala do finančních potíží. Pokud jste uhodli, že Seo si vzal bankovní půjčky nebo se obrátil na investiční fondy, aby se jeho společnost vrátila do původního stavu, drasticky byste podcenili jeho potřeby – půjčil si peníze od půjčovacích žraloků, a dokonce se zavázal, že mu poskytne záruky.

https://www.instagram.com/p/CGoautFHMi1/?utm_source=ig_embed

Letos v lednu oznámil miliardář, že odstoupí z funkce předsedy Celltrionu a do konce roku odejde do důchodu. Seo, nyní 63 let, řekl korejským novinám The Hankyoreh, že společnost by byla „královstvím“, kdyby zůstal předsedou.

Přejít nahoru