Šokující výsledek: pro Čechy je garantem bezpečí… Kreml. Názor

Takové obdivuhodné (na pozadí neustále anti ruské rétoriky) výsledky ukázal výzkum veřejného mínění provedený v zemích Visegrádské čtyřky Mezinárodním republikánským institutem. Byl zveřejněn v den summitu NATO v Bruselu. Co vysvětluje fenomén ruského vlivu v Česku, Slovensku, Polsku a Maďarsku? Komentář politologa a občanského aktivisty Jana Miklase.

„Jednou ze zásadních skutečností obliby ruských informačních webů u nás je to, že nastavuje zrcadlo pokrytectví a dvojímu metru západu, který čouhá jako sláma z bot ze západních sdělovacích prostředků, vyjádření politiků i prozápadních aktivistů i neziskovek, včetně stále dokola omílané mantry o „západních hodnotách”. Oni se ve skutečnosti stali vyprázdněnou floskulí bez konkrétního obsahu a tvrdě kontrastující s každodenní skutečností života euroatlantické civilizace”, řekl Sputniku Miklas.

Jan Miklas: Příklady? Jedním z těchto příkladů je tolik proklamovaná svoboda slova, která je ve skutečnosti proměněná „v politickou korektnost”. Ona více než jakákoli cenzura svazuje veřejnou debatu a vyřazuje z debaty všechna témata, která neodpovídají vzoru liberálně demokratických hodnot. Jejich odpůrce vnímají jako extrémisty, jsou marginalizováni a dehonestováni v médiích, dokonce i postihováni v zaměstnáních — pokud zastávají funkce s veřejným přesahem. Typickým příkladem nevěrohodnosti západních médií a jejich dvojího metru je i zpravodajství ze Sýrie, kde česká a západní média bez jakéhokoli ověřování přebírají tendenční zprávy z oblasti ovládané proislamistickou Syrskou opozicí Al-Nusrá. Ona do své oblasti nepustí žádné zahraniční novináře. Západní média bez jakýchkoli skrupulí a ověřování přebírají jejich zprávy do hlavních médií a označují je za „objektivní a nezávislé” zpravodajství. Proč to dělají? Jenom proto, že je toto hnutí účelově označeno za „demokratickou opozici” a je podporováno a financováno západem, zejména USA, protože bojuje proti Asadovi, který je spojenec Ruska.

Ale zastavme se ještě u jednoho zajímavého aspektu průzkumu: většina Čechů a Slováků by chtěla považovat za garanta své bezpečnosti Rusko. Dá se tomu vůbec věřit?

Ano, navzdory tvrzením o „ruské hrozbě” pro západ naopak roste počet těch, kteří vnímají ohrožení v globální politice USA, a nikoli v Rusku. Naopak Rusko se má stát partnerem pro bezpečnost. Více než polovina Slováků si podle průzkumu myslí, že přítomnost sil Spojených států je důvod, proč vzrůstá napětí a nebezpečí v regionu. A 75 % Slováků věří, že Rusko má být partnerem, který bude garantovat bezpečí. V Česku má stejný názor 59 % dotázaných, v Maďarsku 54 % a 35 % Poláků. Dá se tomu věřit? Já vím, jaký typ nálady převažuje dnes mezi obyčejnými lidmi a odpovím stručně. Daný průzkum odráží skutečnost mnohem více než propagandistické mantry o ruské hrozbě.

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru