Kamenné „figurky Venuše“ mají nové vysvětlení a je překvapivě dojemné

Bylo odhaleno více než 200 těchto záhadných figurek datovaných před 38 000 až 14 000 lety, přičemž většina z nich byla obnovena před 26 000–21 000 lety.

I když existuje mnoho akademických debat o tom, co figurky Venuše představovaly v očích jejich starověkých řezbářů, mnoho vědců interpretovalo smyslné vlastnosti soch jako symboly plodnosti, sexuality, krásy a mateřství. Píše portál ScienceAlert.

Jiní si však také všimli, že zvětšená těla nabízejí velmi realistické zobrazení toho, jak vypadá lidská obezita. Obezita je vážným problémem pro lidi v 21. století, ačkoli proč by to bylo na mysli našich dávných předků před 30 000 lety, není zcela jasné.

„Jedním z nejranějších umění na světě jsou tyto záhadné figurky žen s nadváhou z doby loveckých sběračů v Evropě v době ledové, kde byste vůbec neočekávali obezitu,“ říká lékařský výzkumník Richard Johnson z University of Colorado.

V nové studii Johnson a další vědci nabízejí alternativní vysvětlení tajemství přehnaných postav figurek: těla nejsou oteklá jako symboly sexu, říkají, ale jako symboly přežití.

Vědci analyzovali desítky postav s obézními rysy z různých kapitol v tomto období a měřili poměry soch od pasu k boku a od pasu k rameni. Když se tato měření porovnávají s místem, kde byly sochy nalezeny – konkrétně s ohledem na vzdálenosti od starých ledovců, které existovaly -, bylo nalezeno zajímavé spojení.

Mnoho figurek Venuše bylo vytesáno během extrémního okna změny klimatu zvaného Poslední ledové maximum, ve kterém teploty klesaly a ledové masy se rozšířily po mnoha částech světa.

Uprostřed utrpení byly sochy vytesány; je možné, říkají vědci, že jejich tvarové formy byly vytvořeny jakousi reakcí na plíživý chlad.

„Během tohoto období lidé čelili postupujícím ledovcům a klesajícím teplotám, které vedly k výživovému stresu, regionálním vyhynutí a snížení populace,“ vysvětlují vědci ve studii a upozorňují na podivný vztah, který našli.

Přejít nahoru