Dobrovolné antigenní testování již ve středu 16.12.

Důvodem je, že v neděli přibylo v Česku 1999 nových nakažených nemocí covid-19. Testováno bylo 8586 lidí, pozitivních bylo 23 procent.

Jak i politici varují, negativní výsledek antigenního testu sice znamená, že v době odběru na test nejste infekční, ale nelze vyloučit, že můžete být infekční nebo se nakazit v následujících hodinách. Také proto se doporučuje jít na test opakovaně a zároveň stejně dodržovat stávající protiepidemická pravidla, jako je nošení roušky, dodržování rozestupů a mytí či dezinfekce rukou. Testy jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Pozitivní výsledek u lidí s příznaky je považován za potvrzenou nákazu, u lidí bez příznaků je ho třeba potvrdit PCR testem.

Antigenní test vyhodnocuje vzorek odebraný výtěrem z nosohltanu. Jeho výsledek je známý zhruba za 20 minut. Testovat bude zejména zhruba 170 stávajících míst a zapojit se mohou dobrovolně i praktičtí nebo ambulantní lékaři, kteří budou test provádět u svých pacientů. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že za testování dostanou 350 korun.

(SCa)

Přejít nahoru