Česko se vrací do čtvrtého stupně, obchody ale zůstanou otevřené

Od pátku 18.12. se tak vrátí mnohé restrikce ale i změny. Obnoven bude od pátku zákaz nočního vycházení mezi 23. a 5. hodinou ranní. Shromažďovat se znovu bude moci jen nejvíce šest osob.

Navzdory dosavadní tabulce PES budou fungovat i ve čtvrtém stupni všechny obchody. Nebude přitom záležet na prodávaném sortimentu ani na tom, zda se prodejna nachází na ulici, nebo v obchodním centru. Bude také platit omezení počtu osob v obchodě. Na jednoho zákazníka připadá 15 metrů čtverečních. Udržovat by se měly i dvoumetrové rozestupy mezi zákazníky. Obchody budou moci mít otevřeno i poslední den v týdnu. Na Štědrý den budou obchody zavírat ve dvanáct hodin jako běžně. Je to ale v závislosti na nouzovém stavu, který nyní platí do 23. prosince.

V provozu by nově měly být i služby jako kadeřnictví.  Lyžařská střediska pak mohou fungovat od pátku 18. prosince.

Režim omezení se vrací do restaurací, které ale nebudou moci přijímat hosty. Fungovat budou moci jen přes výdejová okénka. Lidé si také budou znovu smět odnášet například kávu nebo čaj připravené v provozovně. Vláda zrušila zákaz prodeje nealkoholických nápojů s sebou. Zavřít budou také muset ubytovací zařízení.

Znovu se od pátku také uzavřou vnitřní sportoviště a bazény pro amatéry. Zavřená budou i wellness centra. Výjimka pak platí pro poskytovatele zdravotních služeb. Omezení shromažďování na maximálně šest lidí navíc znemožňuje organizované tréninky větších než šestičlenných skupin i venku. Od pátku bude po krátkém uvolnění pro amatéry znovu povolený jen profesionální sport. Amatéři mohou sportovat prakticky jen individuálně venku.  Zakázané jsou amatérské soutěže. Ty profesionální jsou povolené ve zvláštním režimu.

Po 15 dnech se v Česku také znovu uzavřou muzea a galerie.

Počty lidí na bohoslužbách se sníží od pátku z 30 na 20 procent kapacity kostela. Svateb či pohřbů se bude moci účastnit maximálně 20 namísto 30 osob. Návštěvy v domovech seniorů budou i nadále možné, návštěvníci se ale musí nechat testovat. Ve věznicích by podle matice PES měl platit zákaz návštěv.

(SCa)

Přejít nahoru