Ředitelka pražské školy zavzpomínala na „šátkovou kauzu“. Uvedla také, které médium ji chtělo potopit

Kohoutová se chystá podle svých vlastních slov bránit normální svět na školách, pokud uspěje během podzimních voleb a bude tak zvolena do Senátu. V rozhovoru vysvětlila, že neměla žádné politické ambice, a to i přesto, že měla v minulosti několik příležitostí. Uvedla, že když přišla poslední nabídka, začala přemýšlet, diskutovat a zvažovat.

„Nakonec jsem se rozhodla, že poslední nabídku, tedy nabídku hnutí Trikolóra, přijmu. Trikolóra je mi blízká svým programem. Budu kandidovat jako nezávislá. Pan předseda Václav Klaus mladší stejně jako místopředsedkyně hnutí Zuzana Majerová Zahradníková mne aktivně v době, kdy na to mnoho politiků nemělo odvahu, v kauze podporovali,“ vysvětlila svůj postoj a dodala, že s nimi sdílí stejný pohled na svět.
Kauza s dívkou

Rozhovor se stočil také k tématu „šátkové kauzy“. Zde stojí za připomenutí, že v roce 2013 ředitelka vyzvala jistou somálskou dívku, aby si během výuky sundala svůj šátek. O tři roky později školu zažalovala a domáhala se i omluvy a finanční kompenzace ve výši 60 tisíc korun.

U Obvodního soudu pro Prahu 10 a ani u Městského soudu v Praze neuspěla. Avšak Nejvyšší soud v loňském prosinci rozhodl, že nemá tento zákaz legitimní cíl během teoretické výuky. Tudíž se obvodní soud musí případem zaobírat znovu. V dubnu však studentka stáhla svou žalobu s tím, že důvodem jsou neustále nenávistné útoky.

„Samozřejmě mě i ‚šátková kauza‘ při rozhodování ovlivnila. Nikdy jsem nevěřila, že mi osud připraví takovou zkušenost. Zkusila jsem si, jaké to je bojovat proti přesile státní mašinerie, neziskových organizací a s nimi spřáteleným tiskem. A nevzdala jsem to,“ uvedla s tím, že chce udělat všechno pro to, aby tato zkušenost potkala co nejméně lidí.

Ředitelka také uvedla, že neví, co se bude dít a neví, zda na ni nepovedou útoky ohledně toho, že je xenofobní. Ona sama se za xenofoba nepovažuje. Co se týče její podpory, uvedla, že ji měla ze strany několika politiků především z pravicového politického spektra.

Kdo nezklamal?
„Potopit a poškodit mě chtěla některá média. Zejména Česká televize nezklamala v tomto ohledu. Dnes je to bohužel na denním pořádku. Ale jak říkám, důležitá je pro mne zejména podpora veřejnosti, tam je zásadní závazek,“ konstatovala.

Závěrem okomentovala i to, že studentka svou žalobu vzala zpět. Ředitelka uvedla, že po poradě s advokátem nesouhlasili se zpětvzetím a čekají tak na rozhodnutí soudu. „Myslím, že ať to dopadne jakkoli, zasloužíme si všichni, aby ve věci padlo rozhodnutí. A navíc já z boje neutíkám a věřím, že nakonec ve věci přece jen uspějeme,“ dodala.

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru