Francouzská policie: YouTuber nahral fake video z policejního útoku, aby získal status oběti

Svědci v sousedství, kteří viděli zinscenovaný útok, skutečně zavolali policii v domnění, že byli svědky policejní brutality. 5. prosince byli na scénu povoláni skuteční policisté na veřejné silnici mezi francouzskými městy Gâtelière a Val d’Aunette.

Když policisté dorazili, nikdo tam nebyl, ale svědci řekli přicházejícím policistům, že viděli, jak ostatní policisté zneužívají muže.

100 000 zobrazení před odstraněním

Vysvětlení přišlo o několik hodin později poté, co Marlone7710, místní influencer, o kterém se říká, že pochází ze Seine-et-Marne a následuje ho pouze 131 000 lidí na Instagramu, zveřejnil video z incidentu. Píše portál RMX.

Falešné video bylo před odstraněním zobrazeno více než 100 000krát. O několik dní později, na konci prosince, byl zveřejněn další, ve kterém mladík snímky znovu použil, což opět vypadalo, že policie použila násilí. Navrhl, aby po svém zatčení strávil nějaký čas „ve vězení“ a byl propuštěn díky „procesní vadě“.

Policie popsala obsah videí s tím, že se zdá, že Youtuber se chtěl vydávat za oběť.

„Vidíme muže oblečené jako policisté, kteří bijí muže a další osobu volající o pomoc,“ popsal velitel policejní jednotky Guillaume Breugnot, velitel četnické jednotky Senlis.

Přejít nahoru