Neuvěřitelné: Americká národní garda „vykázána“ do garáže, když byla donucena opustit Kapitol

Důstojníkům bylo řečeno, že již nemohou chránit Kapitol v hlavním městě v době před prezidentskou inaugurací, podle portálu Politico již neměli přístup do oblastí amerického Kapitolského komplexu – včetně jídelny Senátu, která se dříve používala jako odpočívárna.

“Upřímně se cítíme podveděny,” řekl jeden gardista. “Poté, co vše proběhlo bez problémů, byli jsme považováni za zbyteční a vyhnáni do rohu parkovací garáže.”

Jedna jednotka z 5 000 důstojníků – narukovala po útoku na americký Kapitol na začátku tohoto měsíce – byla nucen dělat přestávky v nedaleké garáži bez internetového příjmu, jedné elektrické zásuvky a pouze dvou stánků v koupelně, uvádí se ve zprávě.

Zhruba 25 000 vojáků Národní gardy bylo povoláno do Washingtonu DC ze všech 50 států, aby chránili město během inaugurace prezidenta Joe Bidena kvůli zvýšeným bezpečnostním obavám po smrtícím obléhání amerického Kapitolu 6. ledna, které si vyžádalo životy pěti lidí.

“Národní garda nadále pomáhá a podporuje americkou policii. Během zasedání Kongresu a probíhající zvýšené pěší dopravy a obchodu požádala policie pro Capitol vojáky, aby přesunuli své stanoviště, “uvedl úřad národní gardy. “Byli dočasně přemístěni do garáže soudního centra Thurgooda Marshalla s teplem a toaletami. Zůstáváme agilní a flexibilní silou zajišťující bezpečnost a zabezpečení Kapitolu a jeho okolních oblastí. “

Incident však vyvolal pobouření mezi některými zákonodárci, kteří se zavázali, že jim najdou způsob, jak zůstat uvnitř budovy Kapitolu. Píše portál NYpost.

“Moje kancelář je k dispozici; stráž je vítána. V americkém hlavním městě je spousta místa pro muže a ženy, kteří nás udržují v bezpečí, “tweetovala ve čtvrtek večer Kyrsten Sinema.

Přejít nahoru