Odborníci: Lockdowny v době COVIDu způsobily JEDEN milion přebytečných úmrtí

Příspěvek napsali Francesco Bianchi, ekonom na Duke University, Giada Bianchi, MD v divizi hematologie, oddělení medicíny, Brigham and Women’s Hospital Harvard Medical School, a Dongho Song, ekonom na Carey Business na Univerzitě Johns Hopkins Škola.

Studie o tom, jak nezaměstnanost ovlivňuje úmrtnost a průměrnou délku života, byla soustředěna kolem 67 let údajů o nezaměstnanosti, střední délce života a úmrtnosti z Bureau of Labor Statistics a Centers for Disease Control and Prevention. Píše portál Summit News.

Článek naznačuje, že úmrtí způsobená hospodářským a společenským poklesem v důsledku zablokování mohou „daleko přesáhnout úmrtí bezprostředně související s akutním kritickým onemocněním COVID-19“.

„Recese způsobená pandemií může ohrozit zdraví populace v příštích dvou desetiletích,“ dodávají.

Článek vysvětluje:

Tato čísla odpovídají 0,24% a 0,37% předpokládané americké populace v 15- a 20letém horizontu. U Afroameričanů odhadujeme 180 tisíc a 270 tisíc nadměrných úmrtí v příštích 15, respektive 20 letech. Tato čísla odpovídají 0,34% a 0,49% předpokládané afroamerické populace v 15- a 20letém horizontu. U bílých odhadujeme 0,82 a 1,21 milionu nadměrných úmrtí v příštích 15, respektive 20 letech. Tato čísla odpovídají 0,30% a 0,44% předpokládané bílé populace v 15- a 20letém horizontu. Tato čísla jsou zhruba stejně rozdělena mezi muže a ženy.

Autoři také poznamenávají, že „na základě nově se objevujících údajů je pravděpodobné, že omezený přístup ke zdravotní péči během výluky, dočasné přerušení preventivních intervenčních zásahů, masivní ztráta krytí zdravotního pojištění poskytovaného zaměstnavatelem a přetrvávající znepokojení populace ohledně vyhledání lékařské péče ze strachu před uzavřením smlouvy s COVID-19 bude mít dopad na úmrtnost a střední délku života ještě vážněji. “

Přejít nahoru