České vojenské zpravodajství varuje před rostoucí hrozbou vypuknutí třetí světové války

Rozvíjející se strategické prostředí popisuje agentura stále pesimističtěji. Hovoří o výrazné polarizaci globálních zájmů, názorů, politických postojů a varuje před restrukturalizací dlouhodobého globálního řádu do nových aliancí a vznikajících dominantních státních hráčů.

„Potenciální konflikt globální povahy, ke kterému svět v současnosti směřuje, je zatím v první fázi. Formování mysli těch, kteří se budou moci a ochotně aktivně účastnit, je pokračující proces, zatímco technologické prostředky k dosažení tohoto cíle jsou v současné době definovány. “ V tak důkladně propojeném světě může nejednoznačná instrukce vést k nezastavitelnému procesu, který by mohl vyústit ve vzájemné zničení. Píše portál RMX.

Zpráva kritizuje nedostatek politického pocitu odpovědnosti, který vedl k nárůstu napětí mezi třemi hlavními světovými rivaly: Čínou, USA a Ruskem. To, možná ještě znepokojivěji, vedlo ke konfliktu mezi dlouholetými spojenci. Zpráva nezmiňuje žádné aktéry jménem, ​​ale dalo by se nahradit spojence NATO, jako je Turecko a USA, nebo slovně-politický tit-for-tat mezi členy Evropské unie. Napětí se říká, že je do značné míry výsledkem spěchajících a nediplomatických komunikačních metod na kanálech sociálních médií.

Zajímavé však je, že i ta nejjednodušší tvrzení vyslovená těmito kanály by mohla vést k vážným nedorozuměním, protože jejich skutečný význam je ztracen nebo zkreslen v obrovské záplavě informací, kterými jsou uživatelé bombardováni moderní technologií.

Zpravodajská zpráva naznačuje, že se zdá, že mezinárodní právní systém je ohrožen kvůli nedostatečnému dialogu mezi zeměmi, zatímco popularita konfrontace jako prostředku řešení konfliktů se podle všeho zvyšuje. Mezinárodní smlouvy, které již dlouho zaručují křehké příměří mezi soupeři, jsou ignorovány nebo opuštěny, což je pozorování, kterým autoři s největší pravděpodobností poukazují na nedávnou eskalaci testů strategických zbraní, které zpochybnily platnost Smlouvy o jaderných silách středního dosahu ( INF), který je v platnosti od roku 1988.

Zpráva se nezabývá hrozbami přicházejícími zevnitř společností ani environmentálními typy nebezpečí, konkrétně se zaměřuje na možné útoky pocházející z konvenčních sil a státních aktérů.

Přejít nahoru