Obyvatelé Krkonoš a Orlických hor nachystali léčku na ubytované Pražáky. Nechtějí je tam. Jenže past nesklapla. Důvodu se těžko věří

Strach. Slovo, které obchází horaly ve východních Čechách už řadu měsíců. Spolu s tím jde ruku v ruce nevraživost, často namířená proti obyvatelům metropole. Nejednomu čtenáři PL z Prahy se během loňského roku stalo, že mu dali v regionech jasně najevo, jak nevítaným hostem je.

Konec roku sice uzavřel zmíněné areály i tamní proslulé hotely, to však neplatí o soukromých chatách, chalupách nebo luxusních boudách. V těch je podle našich zjištění na území Orlických hor, Jizerských hor a Krkonoš plno k prasknutí. Nejobvyklejší praxe je taková, že soukromník pozbude chatu na týden, přičemž cena se pohybuje mezi 40 až 100 tisíci korunami. A jelikož jde o vysokou sumu za pár dnů chození po ušlapaném sněhu, mnoho rodin daný prostor takzvaně sdílí. A tím defacto porušuje veškerá nařízení.

Místní obyvatelé zmíněných hor, kteří samozřejmě nejsou pronajímateli takovýchto zařízení, však řekli dost. ParlamentníListy.cz měly možnost hovořit se dvěma horaly z Říček a z Vrchlabí. Oba se shodli na tom, že takováto praxe je nezákonná a policie by se jí měla zabývat. „My se bojíme, nemocnice Vrchlabí a Jičín mohou mít problémy, o fakultní nemocnici v Hradci Králové ani nemluvě,“ uvedl první citovaný člověk. Druhý doplnil, že už se na příslušníky policie obrátil. „Chtěl jsem, aby tu praxi pronájmů v době lockdownu zatrhli. To se ale nestalo!“ zdůraznil.

Důvod? Celkem prostý a rafinovaný.

V hlavním městě Praze se samozřejmě horské pobyty řeší na mnoha skupinách na sociálních sítích. A kdokoli se chce někam vydat, může nalézt hned několik triků, jak obalamutit systém. O tom se ostatně přesvědčíte za chvíli.

Z mnoha až naivních vychytávek se jako nejúčinnější ukázala ta, kdy rodina nechá auto s pražskou SPZ až několik kilometrů od chalupy, kam se hodlá ukrýt před sváteční atmosférou velkoměsta. Bagáž vezme i s dětmi do rukou a do ubytovacího zařízení dojde pěšky. PL si prohlédly nabídky několika chalup v horských oblastech a důraz na (ne)viditelnost auta byla citována prakticky všude. Sami majitelé v několika případech radili, aby si lidi své vozidlo zaparkovali opodál a pak už aby přišli po svých.

A takto jednoduchý návod skutečně zabral. Vraťme se ke zdroji z Vrchlabí. „Moje známá pracuje jako zdravotní sestra na všeobecné chirurgické ambulanci u doktora Jindry ve Vrchlabí. A když mi popisuje ty případy, vstávají mi vlasy hrůzou. Poslouchám ji měsíce. Takže když jsem viděl na kruháku do Špindlerova mlýna davy Pražáků, a jelikož znám lidi, kteří načerno pronajímají chalupy, oznámil jsem to policii. A víte, co mi řekla? Že nemá jak identifikovat nájemníky těch míst, protože tam nemají žádná auta, neporušují zákon, nedělají nepořádek, oni že nemají zákonný důvod zasáhnout, natož je vykázat pryč!“

Chata Roubalka za 100 tisíc na týden

Zcela totožně si stěžoval i jeden obyvatel místa, kde se nachází luxusní Chata Roubal. V ní mimochodem silvestrovský týden vyjde na rovných 100 tisíc korun bez započtení energie. „Mně řekl policajt, ať to ani nehlásím, že než se něco vyšetří, Pražáci budou pryč. Přitom do těch předražených chalup jezdí hlavně Pražáci, a navíc po skupinách, žádné rodiny, prostě třeba deset lidí naráz, netuším, odkud se znají, ale pak se nedivím, že se virus takhle šíří, když na to každej dlabe,“ uvedl na jedné z výše uvedených skupin na FB.

Dva muži, s nimiž PL hovořily, se však s podobným přístupem nehodlají smířit. Jeden dokonce navrhnul vlastní značku ohlašující zákaz pobytu Pražáků. Sice ji prý vyvěsil poblíž Černého Dolu v Krkonoších, „vydržela tam ale den, pak zmizela, i s Pražáky!“ uzavřel.

Že nepůjde pouze o praxi v Královéhradeckém kraji, dokládá i reportáž ČT ze sousedního Libereckého kraje. Poslední den v roce veřejnoprávní reportérka v souvislosti s Ještědem informovala, že „jak je vidět za mnou, na jediné uměle zasněžené sjezdovce na Ještědu je plno lidí a přicházejí stále další. Vzhledem k tomu enormnímu zájmu se provozovatel lyžařského areálu rozhodl spustit od dnešního dne do provozu lanovku Nová Skalka. Smí ale na ni pouze pěší turisté, případně lidé se saněmi, nikoliv lyžaři. Na vrchol hory se dá vyjet také kabinovou lanovkou. Sjezdovka Nová Skalka, která je za námi, je ale zavřená, na což upozorňují i cedule. K vrcholu hory lidé se vydávají také pěšky, na kole, autem. Ta parkoviště pod horou jsou vlastně skoro plná, znovu odstavují auta podél silnice na místech, kde se nesmí zastavovat.“

Na jihu Čech je podle řady zjištění také plno, mnoho rodin zůstává přes noc ve svých či vypůjčených karavanech.

Podle dalšího svědectví například na Ovčárnu (1300 metrů), nejvýše položeném centru lyžování v České republice, proudí lidi neustále. „Právě na nejvyšší horu Jeseníků proudí už od rána stovky lidí, ať už to jsou běžkaři, lyžaři na skialpech, dvojice nebo rodiny s dětmi, nikde tady samozřejmě nejsou v provozu vleky, a tak spousta návštěvníků hor, které jsme tu dnes potkali, s sebou táhnou na nejvyšší horu Jeseníků nebo aby se mohli svézt po cestě zpátky,“ komentoval dění další z regionálních reportérů ČT na sklonku roku.

Jak pro změnu uvedla ČTK, na Božím Daru také přibývá karavanů. Podle vládních nařízení jsou sice uzavřené hotely, někteří návštěvníci Krušných hor však využívají vlastní pojízdné ubytování. „Bohužel po některých zůstává na parkovišti nepořádek. Například vylévají obsah z chemických záchodů do přírody,“ popsal starosta Božího Daru Jan Horník. S nelibostí se dívá město i na fenomén lyžařů, kteří místo uzavřených vleků volí kyvadlovou dopravu vlastními auty. „Jde o skupiny tří čtyř lidí, kdy jeden z nich jezdí autem a ostatní nabere pod svahem a vyveze je zase na kopec,“ popsal Horník. Podle něj je tento způsob hlavně neekologický, pokud by trend měl narůstat, muselo by město zvážit úpravy pravidel pro parkování.

zdroj: parlamentnilisty.cz

Přejít nahoru