Praha pomáhá seniorům s registrací a případnými dotazy k očkování

Nově tato linka od pátku 15. ledna od 12:00 hodin slouží i pro pomoc seniorům nad 80 let s registrací k očkování v Centrálním rezervačním systému a operátoři zde budou také vyřizovat případné dotazy k očkování. Informace poskytnou ale také o pomoci, kterou obyvatelům nabízejí městské části. V provozu je linka denně od 8:00 do 16:00 hodin a obsluhována je operátory hlavního města a neziskové organizace Život 90.

Informační a podpůrné linky zřídily nebo plánují zřídit také mnohé městské části. Aktuálně je ale omezen počet linek, které se v kraji mohou napojit na Centrální rezervační systém, takže asistovanou registraci může zajišťovat pouze jedna jediná krajská linka. Linky městských částí mohou seniorům pomoci, podobně jako v roli příbuzného.

Krom komplikací se vstupem do rezervačního systému je ještě jeden limit, a tím je dostupnost vakcíny. „Mnohá pražská očkovací centra hlásí, že budou mít méně vakcíny, než je jejich očkovací kapacita. Z toho důvodů bohužel nedává smysl zřizovat lokální očkovací centra, která by jinak už mohla v mnoha městských částech fungovat,“ říká radní Milena Johnová.

(SCa)

Přejít nahoru