Tomio Okamura opakuje lež, jak proděláváme na členství v EU

Okamura na svém facebooku zase vytáhl už dost omšelé citáty, které hojně sdílejí různé dezinformátorské duše. Píše tam:

„»Češi na členství v EU prodělali nejvíc a jsou poraženým národem,« říká jasně světoznámý francouzský ekonom Thomas Piketty. Vzal si k ruce data z Eurostatu i z jiných renomovaných zdrojů a došel k jednoznačným závěrům. Potvrzují se tak slova SPD.

Thomas Piketty provedl výstižné srovnání, kolik peněz z jednotlivých zemí střední Evropy v letech 2010 až 2016 odešlo na dividendách, tedy rozděleném zisku nadnárodních korporací. A kolik sem naopak přišlo na evropských dotacích. Podle oficiálních statistik Eurostatu bylo z České republiky od roku 2010 do roku 2016 na dividendách »odkloněno« do zahraničí 7,6 procenta našeho hrubého domácího produktu (HDP). V absolutních číslech to znamená, že z naší země za tu dobu odešlo 2252 miliard korun, zatímco ve formě evropských dotací se nám za stejnou dobu »vrátilo« jen 1,9 procenta HDP. To dělá 563 miliard korun.

Česká republika je tedy v minusu 1689 miliard korun za sedm let. Roční minus dosahuje 241 miliard korun. V přepočtu na výkon ekonomiky to dělá minus 5,7 procenta HDP. Česko je tak za nejvíce poražený stát, pokud jde o poměr přílivu eurodotací a odlivu dividend nadnárodními korporacemi, které vysávají naší republiku. Na našem členství v EU tak nejvíce vydělávají západní nadnárodní korporace.“

Více info na forum24.cz

Přejít nahoru