Na koronavírusom skúšanú Európu sa valí jedna pohroma za druhou!

Ako keby nám nestačila britská mutácia koronavírusu, tak v Bavorsku sa objavila nová mutácia SARS-CoV-2. Informáciu priniesol spravodajský portál Politico s odvolaním sa na miestne média. Nový variant bol zistený ešte minulý týždeň u pacientov a personálu v nemocnici v meste Garmisch-Pantenkirchen, píše denník Süddeutsche Zeitung.

Clemens Stockklausner, jeden z vedúcich lekárov nemocnice, povedal, že výsledky niektorých testov boli odlišné od variantov vírusu objavených Británii, Juhoafrickej republike či Brazílii. Vzorky ešte minulý týždeň poslali na vyhodnotenie do berlínskej nemocnice Charité. Predbežné výsledky tu potvrdili, že ide o novú mutáciu. To, či je tento variant nebezpečnejší alebo nákazlivejší ako pôvodný koronavírus, ešte podľa Politico nie je známe.

Mutácia z Juhoafrickej republiky známa ako 510Y.V2

Podľa všetkého ďalšia  nová mutácia koronavírusu, ktorá bola odhalená prvýkrát vlani v októbri v Juhoafrickej republike, nespôsobuje závažnejší priebeh choroby COVID-19, je ale za to o 50 percent nákazlivejšia. Informovala agentúra AFP.
Juhoafrická republika, ktorá má 57 miliónov obyvateľov, zaznamenala už viac ako 1,3 milióna potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. S COVID-19 tu zomrelo 37 000 ľudí a tak nová mutácia vírusu SARS-CoV-2 je teraz v JAR už dominantná. Nejasné zatiaľ je, do akej miery dokážu pred COVID-19 spôsobeným juhoafrickou mutáciou ochrániť ľudí súčasné vakcíny, no doteraz ju zaznamenali vo viacerých európskych krajinách.

(SCa, il.foto: Pixabay)

Přejít nahoru