Švédsko bude učit migranty, že násilí, mrzačení ženských pohlavních orgánů a dětské manželství jsou špatné

Švédská vláda rozhodla, že všichni žadatelé o azyl, kteří v budoucnu do země přijdou, podstoupí krátce po svém příjezdu povinný kurz sociálního úvodu.

Švédská rada pro migraci dostala za úkol připravit úvodní kurz, který bude informovat nově příchozí o azylovém procesu, švédské legislativě a demokratických normách a hodnotách země. To zahrnuje informace o pravidlech, která se vztahují na takzvané „cti související“ násilí a útlak, jakož i ochranu před diskriminací a zneužíváním.

Noví příchozí budou mimo jiné informováni o tom, že polygamie, mrzačení ženských pohlavních orgánů, manželství dětí a domácí násilí jsou zakázány, stejně jako rasismus (včetně antisemitismu, afrofobie a islamofobie) a další formy nepřátelství. Píše portál Sputniknews.

„Všichni žadatelé o azyl pobývající v této zemi musí vědět, jaká práva a povinnosti platí a jak vypadá život zde. Úvod do společnosti musí být součástí azylového procesu a musí fungovat jako přirozený start do řetězce iniciativ podporujících asimilaci žadatelům o azyl ve Švédsku, “uvedl v tiskové zprávě ministr spravedlnosti a migrace Morgan Johansson.
Podle vlády musí být úvod jako výchozí bod proveden orálně na místě v prostorách švédské migrační rady, ale lze jej kombinovat mimo jiné s digitálním samostudiem. Výchozím bodem je, že ženy a muži by měli mít „rovné příležitosti“, aby se mohli účastnit.

Kurz je výsledkem dohody mezi vládnoucími sociálními demokraty a zelenými a jejich pomocníky ze Strany středu a liberálů. Postupy sociálního úvodu budou představeny do dubna tohoto roku a budou formálně hodnoceny někdy v roce 2023.

Švédsko, do doby před půl stoletím relativně homogenní stát, v posledních několika desetiletích přijalo masové přistěhovalectví až do bodu, kdy více než čtvrtina populace má cizí původ (až 15 procent v roce 2000). Při použití metody počítání, která je nyní považována za zastaralou a kde alespoň jeden z rodičů narozených v zahraničí představuje cizí původ, jejich podíl stoupá o 33 procent, což je zhruba o třetinu. U malých dětí je podíl Švédů ještě vyšší.

Přejít nahoru