Sčítanie obyvateľov Slovenska je plne elektronické

Sčítanie obyvateľov, domov a bytov  na pôde Slovenskej republiky sa uskutočňuje práve teraz a potrvá až do  konca marca 2021. Obyvatelia budú mať okrem webovej aplikácie www.scitanie.sk. k dispozícii aj mobilnú aplikáciu. Všetky údaje, ktoré obyvateľ uvedie v sčítacom formulári, sa musia vzťahovať k rozhodujúcemu okamihu sčítania, ktorým je polnoc zo štvrtka 31. decembra 2020 na piatok 1. januára 2021.

Novinkou nie je len plná elektronizácia, ale aj integrácia údajov. Ako uvádza Štatistický úrad SR, na Slovensku prvýkrát v histórii dôjde k zmene spôsobu sčítania a namiesto tradičného sčítania sa uskutoční integrované sčítanie, ktoré je z hľadiska použitých metód kombinovaným sčítaním. Integrované sčítanie je založené na kombinácii údajov z administratívnych zdrojov a údajov získaných od obyvateľov. Administratívne zdroje údajov sú databázy, ktoré spravujú ministerstvá alebo ostatné orgány štátnej správy (napr. centrálny register poistencov zdravotného poistenia, ktorého správcom je Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou).

Sčítanie je povinné

Všetci obyvatelia Slovenska majú povinnosť sčítať sa vyplnením elektronického formulára. Pod pojmom obyvateľ sa v tomto prípade rozumie každý, kto má na Slovensku trvalý, prechodný, ale aj tolerovaný pobyt. Sčítať sa je povinný aj občan Európskej únie, ktorý má na území Slovenska obvyklý pobyt. Sčítať neplnoleté osoby, teda deti, je povinný rodič, respektíve zákonný zástupca. To isté platí aj pri obyvateľoch, ktorí nie sú schopní sčítať sa sami.

Sčítanie obyvateľov, domov a bytov ako jediné zisťovanie umožňuje zapojenie všetkých obyvateľov SR. Prináša po desiatich rokoch komplexný pohľad na to, ako sa Slovenská republika a jej obyvatelia za uplynulé obdobie zmenili. Sčítanie prinesie nenahraditeľné informácie o stave spoločnosti, o jej demografických, sociálno-ekonomických a kultúrnych štruktúrach, o domácnostiach obyvateľov a ich bývaní.

Poslanec NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Miroslav Žiak považuje sčítanie obyvateľov Slovenska za dobrú príležitosť na postupnú odluku cirkvi od štátu.
„Sčítanie obyvateľstva umožňuje všetkým, aj veriacim, prihlásiť sa k voľbe ´bez vyznania´ alebo k „inému vyznaniu“. Táto voľba neznamená, že je človek automaticky ateista alebo nehľadá pravdu a koná nemorálne. “Naopak, ide o zodpovedné rozhodnutie, ktoré nám umožňuje znížiť celkový objem financií pre cirkví,” myslí si Žiak. Podľa neho sa tie tak stanú oveľa slobodnejšími a menej naviazaným na štát, ako sme boli svedkami doteraz. Ako dodal, “Sčítanie obyvateľstva sa tak stáva príležitosťou vyjadriť svoj názor, že už viac nechceme financovať cirkví z našich daní. Je dôležité si uvedomiť, že len od posledného sčítania dostali cirkví viac ako pol miliardy eur. Ak by ale sčítanie znamenalo pokles prihlásených pre určitú cirkev o desať percent, tá môže prísť aj o milión eur. Občania Slovenska tak dnes dostávajú možnosť ukázať, že ich viera v Boha nezávisí od viery v cirkev,“ uviedol poslanec NR SR za SaS Miroslav Žiak.

 

(SCa, il.foto: bgfons.com)

Přejít nahoru