Vyjímečný objev: Starověká mumie nalezená pohřbená v podivném kokonu, který archeologové nikdy neviděli

„Bahenní krunýř“ je bezkonkurenční nález; odhaluje „márnici, která dosud nebyla doložena v egyptském archeologickém záznamu,“ uvedli vědci ve studii, která byla zveřejněna ve středu (3. února) v časopise PLOS One.

Je možné, že „bahenní zábal“ byl použit ke stabilizaci mumie poté, co byla poškozena, ale bahno mohlo být také určeno k napodobení postupů používaných elitou společnosti, která byla někdy mumifikována dováženými materiály na bázi pryskyřice během téměř 350 let období, od pozdní Nové říše do 21. dynastie (asi 1294 př. n. l. až 945 př. n. l.), uvedli vědci.

Proč byl tedy tento jedinec pokrytý spíše blátem než pryskyřicí?

„Bahno je cenově dostupnější materiál,“ uvedla v e-mailu pro Live Science výzkumná pracovnice Karin Sowada, vědecká pracovnice z katedry historie a archeologie na Macquarie University v Sydney v Austrálii.

Bahenné pouzdro není jedinou zvláštností mumie. Vědci zjistili, že mumie z roku 1207 př. N. L. Byla po smrti poškozena a byla dokonce pohřbena ve špatné rakvi, která byla ve skutečnosti určena pro ženu, která zemřela nedávno. Píše portál ScienceAlert.

„Místní prodejci pravděpodobně umístili do rakve nesouvisející mumifikované tělo, aby prodali úplnější„ sadu “, což je dobře známá praxe v místním obchodu se starožitnostmi,“ uvedli vědci ve studii. Na rakvi je napsáno ženské jméno – Meruah nebo Meru (t) ah – a podle ikonografie, která ji zdobí, se datuje kolem roku 1000 př. N. L., Což znamená, že rakev je asi o 200 let mladší než mumie v ní.

Zatímco jednotlivec není Meruah, anatomické stopy naznačují, že jde o ženu, která zemřela ve věku 26 až 35 let, uvedli vědci.

Přejít nahoru