Francouzská vláda se pokouší umlčet populárního konzervativního komentátora Érica Zemmoura

Kampaň proti vlivným konzervativcům se ve Francii stupňuje a tentokrát je v hledáčku populární francouzský konzervativní polemik Éric Zemmour.

Na toho útočí Etická komise žurnalistiky a médií vytvořená v prosinci 2019 z iniciativy francouzské vlády a prezidenta Emmanuela Macrona. Ač tato komise nemá pravomoci uvalovat sankce, existuje proto, aby vyvíjela nátlak na žurnalisty kvůli tzv. etickým a morálním přečinům, přičemž ve Francii je podle evropských standardů svoboda projevu žurnalistů a komentátorů už obzvlášť omezená, neboť tam platí proti svobodě zaměřené zákony, které jsou v Evropě unikátní.

„V úterý Etická komise žurnalistiky a médií v programu CNEWS ‚Face à l’Info‘ odsoudila nedostatek profesionální etiky Christine Kelly a Érica Zemmoura. Což je už čert ví kolikátý útok hnutí za ‚zrušení kultury‘ proti konzervativnímu táboru,“ napsal 28. ledna jediný pravicový týdeník ve Francii Valeurs Actuelles.

‚Face à l’Info je zpravodajský a debatní program o současných událostech prezentovaný žurnalistkou Christine Kelly a moderovaný esejistou a polemikem Zemmourem.

 

Podle magazínu Challenge, který tvrdí, že má informace „od podpůrných zdrojů, k tomu došlo, protože vzestup oblíbenosti ‚Face à l’Info znepokojuje vládu. Prezident Emmanuel Macron připravuje druhou prezidentskou kampaň a analýzy tohoto esejisty ovlivňují určitý segment veřejnosti. Zemmourův vliv roste do té míry, že Elysejský palác by nemusel být nakloněn převzetí Europe 1 skupinou Canal+ Group, tj. pobočkou Vivendi, kontrolovanou Vencentem Bolloré, což je miliardář z Bretaně, který Zemmoura zaměstnává.“

Poté, co CNEWS kvůli Zemmourovým komentářům o islámu a alžírské válce dostala varování od úřadu pro vysílání (CSA), který se skládá z členů, jež mají ideologicky a politicky blízko k současné levicové většině, tak teď přišla na řadu nová Etická komise žurnalistiky a médií (CDJM), aby proti tomuto konzervativnímu polemikovi zaměřila svou agresi ona.

Prohlášení CDJM odsuzuje tvrzení Érica Zemmoura popisující Taha Bouhafse, extrémně levicového aktivistu a reportéra webu Le Média, jako islamistu a etnického aktivistu. Le Média je zpravodajská stránka, která má blízko ke krajně levicové straně La France Insoumise (LFI), která je sama obviňována ze shovívavosti vůči islamistům a etnickým aktivistům ve Francii. V dnešní Francii se jako o etnistech „lidigenist“ mluví o rasialistech ve stylu – Na černých životech záleží (BLM) – (které by někteří nazvali proti-Bělošskými rasisty), tj. jde o tzv. „De-koloniální“ hnutí (sem se podívejte na další vysvětlení).

 

Valeurs Actuelles ve své kritice komuniké od CDJM připomíná radikální anti-sionistický postoj, jaký zaujímá Taha Bouhafs, a jeho roli při zorganizování „Pochodu proti islamofobii“ v listopadu 2019. Mnoho mediálních kanálů mezitím referovalo, že islamisté při tomto pochodu dostali prominentní místo. Některé spolky, které se podílely na této akci, jako Baraka City a Komise proti islamofobii ve Francii (CCIF), které mají blízko k Muslimskému bratrstvu, byly v říjnu 2020 po uříznutí hlavy učiteli Samuelu Patymu čečenským islamistou vládou rozpuštěny.

Valeurs Actuelles rovněž zdůrazňuje velice levicově progresivní složení CDJM, jehož členové se dopouštěli militantních zásahů ve prospěch anti-sionistických případů v minulosti, což by mohlo vysvětlit zaujatou shovívavost této Etické komise, kterou protlačil Macron na pomoc krajně levicových aktivistických reportérů, kteří mají blízko k islamistům a k etnistickému (indigenist) hnutí.

Co se týče prezidenta CDJM Patricka Eveno, o tom Valeurs Actuelles zdůrazňuje jeho radikálně progresivní ideologii a jeho vazby na Le Monde, hlavní noviny levice a středu ve Francii, což znamená převážné části Macronova voličstva.

Když byla na konci roku 2019 Etická komise žurnalismu a médií zřízena, tak společnosti žurnalistů a redaktorů z Francouzské tiskové agentury AFP, Challenges, Europe 1, L’Express, Le Figaro, Franceinfo TV, France 3 National, France Bleu, France Info, France Inter,  LCI, Mediapart, L’Obs, Le Parisien, Le Point, TF1, La Tribune,TV5 Monde a 20 Minutes publikovaly otevřený dopis, v němž vysvětlovaly, jak ji za svou stranu odmítají.

Žurnalisté z těchto významných kanálů veřejných a soukromých médií v tomto otevřeném dopise vysvětlovali, že „nedůvěřují způsobu, jakým dnes byla CDJM vytvořena,“ protože „je to z vládní iniciativy“ a „tím nejhorším, co by šlo dnes médiím udělat, by bylo nutit je podřizovat se umělým etickým standardům. Jsou to čtenáři, kdo žurnalisty soudí, ne že by žurnalisté měli soudit jeden druhého.“

Společnosti žurnalistů a redaktorů z těchto mediálních skupin také upozornily na skutečnost, že „vytvoření této CDJM přichází v době, kdy to vysílá alarmující signály. Navíc v době nepřátelských prohlášení o tisku od několika politických vůdců, kdy od zvolení Emmanuela Macrona byly schváleny dva zákony pokoušející se obejít zákon 1881 zaručující svobodné provozování naší profese a volnost informování občanů. V obou případech jednoznačný požadavek profesionálních organizací, že v ustanovení jejich textů by se mělo výslovně uvést, že jejich znění nemůže ovlivnit normální provádění profesionální žurnalistiky, která spadá do působnosti běžných postupů, a také musí být vždy souladu se Zákonem 1881, což bylo vládou a její většinou odmítnuto. Ze všech těchto důvodů odmítáme upadnout do toho, co v této situaci považujeme za past.“

 

Panují teď obavy, aby morální odsouzení Zemmoura komisí „etiky“ a „médií“ nebylo zneužito k zadušení disentu před volbami 2022 ve Francii, zvláště když levicové kanály provolávají CDJM v této otázce za legitimní orgán.

zdroj: euportal.cz

Přejít nahoru