Zeman chválil postup V4 v otázkách migrace. Je rád, že se zabránilo plánu rozmístění migrantů. Schwarzenberg nesouhlasí. Co na to paní Čaputová?

Zeman měl podle fotografií roušku nasazenou po celý den, naslouchal v ní i proslovům kolegů při konferenci. Když se dostal ke slovu on, roušku odložil.

Prezident si pak pochvaloval spolupráci zemí visegrádské čtyřky a řekl, že pevně věří v její pokračování.

„Jednotný postoj V4 zabránil plánu na rozmístění migrantů a tím jsme prospěli celé Evropské unii,“ prohlásil například prezident.

Právě společný postoj V4 vůči migrační krizi označil za ostudný čestný šéf TOP 09 a Zemanův neúspěšný vyzyvatel z prezidentských voleb v roce 2013 Karel Schwarzenberg. Dodal, že by měla Evropská unie chybějící solidaritu s uprchlíky trestat.

„Je skutečně hloupý názor považovat Visegrádskou skupinu za něco, co rozbíjí Evropskou unii. Jedno ze zásadních hesel Evropské unie je jednota v různosti. Určitě se nechceme vracet k bolševické jednomyslnosti. Názorová uniformita je často velice škodlivá,“ odpověděl Zeman na dotaz ČTK ohledně názorů, že V4 se po třiceti letech přeměnila z nástroje napomáhajícího středoevropským zemím na cestě do EU v jakousi jejich ochranu právě před Unií.

Více info na expres.cz

Přejít nahoru