Lavrov: Berlín potvrdil, že poskytl Navalnému přístup do archivů týkajících se prezidenta Putina

„Zdůrazním jeden konkrétní moment. V tomto filmu Navalnyj navštívil budovu bývalé sovětské rozvědky v Drážďanech a společně s některými německými kolegy ukazuje divákům materiály ze složky, kterou prezentuje jako ‚Putinův osobní spis‘. Je jasné, že dostat se do této budovy, a ještě k tomu získat přístup do určitých archivů bez spolupráce s oficiálními orgány SRN, s největší pravděpodobností s jejich tajnými službami, není možné. Už jen toto hovoří dost o pozadí celého tohoto příběhu a o roli, kterou Západ hrál a hraje v jeho propagaci v mezinárodním mediálním prostoru,“ řekl Lavrov, kterého cituje web Ministerstva zahraničních věcí RF.

Podle jeho slov Moskvu znepokojila otázka, jak se dokumentace z německých archivů, týkající se, jak tvrdí autoři filmu, prezidenta Putina, dostala k nim bez jeho svolení.

„Obrátili jsme se na německé ministerstvo zahraničí, aby nám to vysvětlilo, a za několik dní jsme byli informováni, že přístup Navalného k výše uvedeným archivním materiálům byl schválen příslušným německým úřadem a v jemu předaných materiálech ‚nebylo nic tajného‘. Komentář je tady zbytečný,“ zdůraznil ministr.
Lavrov řekl, že ponechává stranou „otázky ohledně ceny výroků obsažených ve filmu a počítačové grafiky, kdo za tím stojí, jak a kdo za toto kino zaplatil“. „V této věci již bylo předloženo mnoho faktů, ačkoli úředníci a většina sdělovacích prostředků na Západě je stydlivě ignorují,“ dodal ruský ministr zahraničí.

Majitel „Putinova paláce“
Ruský podnikatel Arkadij Rotenberg prohlásil, že je příjemcem komplexu budov blízko Gelendžiku na mysu Idokopas a „palác“ mu patří. Práce na vytvoření aparthotelu tam probíhají již několik let.

„Teď už to nebude tajemství, já jsem příjemcem. Byl to poměrně komplikovaný objekt, bylo tam mnoho věřitelů a podařilo se mi stát se příjemcem. Je to poklad, nádherné místo,“ sdělil Rotenberg telegramovému kanálu Mash.

Podnikatel uvedl, že aktivum získal před několika lety a rozhodl se tam postavit aparthotel. Přiznal, že ví o skandální pověsti tohoto objektu, ale tvrdí, že „tam není nic nezákonného“.

Dne 25. ledna ruský prezident Vladimir Putin veřejně popřel, že by myl majitelem paláce u Gelendžiku. Putin zmínil, že se ve filmu objevují informace o jeho přátelích, bývalých kolezích, „nějakých vzdálených příbuzných“ a známých. Jsou tam ale zmíněni i lidé, které prezident „nikdy neviděl na vlastní oči“.

„Rovnou chci odpovědět na váš dotaz. Nic z toho, co je tam uvedeno jako můj majetek, ani mně, ani mým blízkým příbuzným nepatří a nikdy nepatřilo. Nikdy,“ zdůraznil Putin.
Podle šéfa Kremlu se tato informace na veřejnosti objevuje již více než deset let. Teď ji opět dostali ven, aby „těmito materiály vymyly mozek našich občanů“.

Přejít nahoru