Vatikánská občanská válka: Benedikt vyzval papeže Františka na rezignaci

Poté, co Benedikt v roce 2013 rezignoval, si bývalý papež a kardinál Sarah udrželi své silné pouto, zejména kvůli společné touze, aby katolická církev prosazovala řadu svých tradičních hodnot, včetně témat, jako je celibát. Krok, kterým František přijal rezignaci kardinála Sarah, který byl běžně nabízen poté, co loni dosáhl důchodového věku pro biskupy 75, lze považovat za hořkou ránu pro Benedikta a jeho ambice zajistit liberální agendu ve Vatikánu jsou zmírněny .

František se rozhodl nechat kardinála Sarah odejít ze své pozice liturgického prefekta, což byla role, kterou vykonával sedm let. Píše portál Express.co.uk.

Bylo to neobvyklé, protože František v poslední době dovolil některým kardinálům pokračovat v plnění svých povinností i po dosažení důchodového věku.

V některých kruzích to mohlo být vnímáno jako další způsob, jak se Francis pokouší umlčet tradicionalistické hlasy, včetně těch jako Benedikt, když pokračuje v spiknutí s cílem modernizovat katolicismus.

Kardinál Sarah pravidelně předkládal Františkovi různá stanoviska poté, co byl v roce 2014, rok po jmenování papeže, ustanoven jako součást liturgie.

Pro mnoho lidí ve Vatikánu byl kardinál Sarah považován za nástupce Františka a jeho tradicionalistické názory na to, jak by měl být katolicismus prováděn, udeřily do akordu konzervativnějších členů církve.

Pozice kardinála Sarah však byla napjatá a na rozdíl od přímého odvolání Františka se rozhodl naplnit liturgické oddělení řadou schůzek, které se stavěly proti jeho názorům.

Naplnilo to jeho postavení a na rozloučenou slíbil svým příznivcům, že se „brzy zase setkají v Římě i jinde“.

Vztah mezi Francisem a kardinálem Sarahem byl napjatý, zejména proto, že druhý měl silné pouto s jeho předchůdcem Benediktem.

Benedikt byl známý svou pevnou vírou v zajišťování zachování archaických aspektů církve, včetně celibátu – ideologie sdílená kardinálem Sarah.

Přejít nahoru