Švédská vláda ztratila kontrolu nad zemí: 120 pumových útoků za půl roku. Integrace migrantů v praxi

Ve svém článku kritizoval švédského premiéra Stefana Löfvena za neschopnost řešit nejpalčivější problémy dnešního Švédska. Podle Kristerssona:

“Dvě oblasti, na které my (Umírněná strana) klademe velký důraz, jsou právo a pořádek a integrace. Protože v těchto oblastech dnes spočívají největší problémy Švédska.”

“V loňském roce došlo k 306 případům střelby, při kterých zahynulo 45 lidí. Podle policie se počet obětí střelby od roku 2014 zdvojnásobil. Ve stejném období se podle BRA (švédská Rada pro prevenci kriminality) ztrojnásobil (!) počet obětí pohlavního zneužívání…”

“Je nutné přijmout konkrétní reformy. Navrhli jsme je, ale sociální demokraté je odmítají.”

“Zároveň zde máme integrační krizi: Více než polovinu všech nezaměstnaných tvoří lidé, kteří se narodili mimo Švédsko. V našich vyloučených oblastech (utanförskapsomraden) jsou školy, kde méně než polovina studentů absolvuje úspěšně všechny předměty… Mnoho dětí, i když se již narodili ve Švédsku, jen tak tak mluví švédsky a mnoho jich je vystaveno rozsáhlému útisku ve jménu takzvané kultury cti. I v této oblasti jsme vyzývali k přijetí reforem, ale sociální demokraté je odmítají.”

“Imigrace a integrace spolu úzce souvisí. Proto je nutná dlouhodobá přísná imigrační politika. Běžným postupem by mělo být udělení povolení jen k dočasnému pobytu, a co se týče slučování rodin, tak pravidlem by měl být požadavek finanční soběstačnosti.”

“Udělení povolení k trvalému pobytu by mělo být podmíněno znalostí švédštiny a finanční soběstačností.”

Otevřená srdce?

Kristerssonova kritika ukazuje, že politický mainstream ve Švédsku si plně uvědomuje základní problémy země. Tato kritika je zvláště významná tím, že přichází od Umírněné strany: Kristerssonův předchůdce Frederik Reinfeldt, který byl v letech 2003 až 2015 předsedou Umírněné strany a v letech 2006 až 2014 švédským premiérem, tyto obavy nesdílel. V roce 2014 Reinfeldt vyzval Švédy, aby “otevřeli svá srdce” uprchlíkům z celého světa.

“Prosím nyní občany Švédska o trpělivost a solidaritu s vnějším světem… V dlouhodobém horizontu tímto způsobem vytvoříme lepší svět… Bude to stát peníze, budeme se muset kvůli tomu uskromnit, ale tito lidé jsou skuteční uprchlíci, kteří zachránili jen svůj holý život.”

Zdá se, že Kristersson si na rozdíl od současné švédské vlády uvědomuje, co se mezitím se Švédskem stalo.

Podle švédského Úřadu pro ochranu a připravenost komunity (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB) je dnes terorismus v celém Švédsku reálnou hrozbou, a proto se na teroristické útoky musí připravit i menší obce.

“Za prvé,” řekl Jonas Eriksson, který je v MSB zodpovědný za bezpečnost veřejnosti, “si musíte připustit, že k tomu může dojít dokonce i v menších městech… A potom si musíte ujasnit, co je ve vaší obci zranitelným cílem.” Prohlášení přišlo poté, co policie v srpnu 2019 překazila teroristický útok ve městě Östersund. Podle deníku Aftonbladet se údajný pachatel pokusil najet autem do davu. Muž je navíc vyšetřován kvůli svým vazbám na teroristu Rachmata Akilova, který byl odsouzen za to, že v dubnu 2017 najel kamionem na nákupní třídu v centru Stockholmu, prorazil průčelí obchodního domu a usmrtil pět lidí.

Pumové útoky

Podle policejních statistik proběhlo ve Švédsku od ledna do konce července 2019 120 pumových útoků. Oproti stejnému období roku 2018, kdy došlo k 83 pumovým útokům, jde o nárůst o 45 %. Situace je vážná hlavně na jihu Švédska, kde proběhlo 44 pumových útoků. “V současné době můžeme o příčinách jen spekulovat. Máme stále větší problém s trestnou činností a sociálním vyloučením,” řekla Petra Stenkula, hlavní policejní vyšetřovatelka švédského jižního regionu. “Je možné, že v porovnání s nedávnou minulostí, je dynamit dnes dostupnější, zatímco je nyní těžší dostat se ke zbraním.”

Jen v jižním švédském městě Landskroně, které má zhruba 35.000 obyvatel, došlo od prosince 2018 k sedmi výbuchům a pumovým útokům. V srpnu 2019 byl výbuchem poškozen vchod do landskronské radnice.

“Ti, kdo to dělají, chtějí narušit civilizovanou společnost – nedovolíme, aby se jim to podařilo,” řekl člen městské rady Torkild Strandberg z Liberální strany.

Další město ležící na jihu Švédska – Linköping – zažilo v srpnu 2019 již druhý výbuch v tomto roce. Policie našla podezřelý předmět, o kterém se domnívala, že obsahuje výbušniny. Když byl podezřelý předmět likvidován policejními pyrotechniky, došlo k silné explozi, která zničila policejní sklad a poškodila několik dalších budov. Na začátku června, také v Linköpingu, zničil výbuch obytnou budovu. Naštěstí nebyl nikdo zabit, ale 20 lidí bylo zraněno. Policie má podezření, že tento incident měly na svědomí zločinecké gangy.

Další a další znásilnění

V důsledku neustálé nejistoty, kterou tyto události způsobují, dramaticky vzrostla poptávka po ochrance a dalších bezpečnostních službách. Jak soukromé společnosti, tak i obce se snaží najmout více strážců. Podle tiskového mluvčího Švédské obchodní asociace Hanse Tjernströma vynaloží každoročně průměrný obchod s potravinami na pracovníky ochranky a další bezpečnostní opatření přibližně 600.000 švédských korun (62.000 dolarů). Podle zdroje z bezpečnostního průmyslu budou v příštích třech letech muset bezpečnostní agentury najmout 5.300 nových zaměstnanců.

Zvyšuje se také tempo růstu počtu znásilnění a sexuálních útoků. Jen v malebném švédském univerzitním městě Uppsale, v jehož centru se 80 % dívek necítí bezpečně, proběhly na začátku srpna během čtyř dnů čtyři znásilnění a pokusy o znásilnění. Ve Stockholmu došlo během srpnového mládežnického festivalu “Jsme Stockholm” ke dvěma znásilněním a asi deseti dalším sexuálním trestným činům. Na letním festivalu “Tance a legrace” v Pitea proběhlo skupinové znásilnění, kterého se zúčastnilo deset mužů.

V nedávném komentáři v deníku Aftonbladet vyzvala poslankyně parlamentu za Umírněnou stranu Josefin Malmqvist ministra spravedlnosti a současně i ministra pro migrační politiku Morgana Johanssona: “Udělejte konec znásilňování – nekašlete na ženy!” Ve svém článku Josefin Malmqvist napsala:

“Počet sexuálních zločinů se během doby, co Morgan Johansson (Sociální demokraté) vykonává funkci ministra spravedlnosti, prudce zvýšil: Již třetí rok po sobě se počet ohlášených znásilnění zvýšil na 20 ohlášených znásilnění denně v roce 2018. V roce 2019 zatím počet ohlášených znásilnění vzrostl o 14 procent… Ve Švédsku – v jedné z nejvíce rovnostářských zemí světa – je svoboda žen ohrožena. To, že se ženy nemohou volně pohybovat po ulicích a náměstích, aniž by se musely obávat, že budou napadeny, je vážným omezením jejich svobody a sebeurčení. Ačkoliv stále více žen hlásí policii sexuální trestné činy, míra soudně vyřešených znásilnění je stále děsivě nízká. Přezkoumání případů znásilnění proběhlých v posledních letech ukázalo, že k odsouzení pachatele došlo pouze v 5 případech ze 100 ohlášených případů znásilnění!”

Josefin Malmqvist zakončila svůj článek takto:

“Teď je čas přestat mluvit a začít jednat. Rozpočet schválený Umírněnou stranou a Křesťanskými demokraty zvýšil financování policie, ale je třeba udělat víc. V květnu 2018 většina poslanců Parlamentu schválila návrh Umírněné strany na zpřísnění trestů za znásilnění. Od té doby se ale nic jiného nezměnilo. Je nejvyšší čas, aby ministr spravedlnosti (Sociální demokraté) začal konat v zájmu švédských žen.”

Cílem už i děti

Další skupinou obyvatelstva, která v zemi trpí, protože právo a pořádek vzaly za své, jsou švédské děti. Podle BRA (švédská Rada pro prevenci kriminality) došlo v posledních letech k výraznému nárůstu počtu případů okradení mladých lidí. Počet ohlášených krádeží, jejichž cílem byly osoby mladší 18 let, se výrazně zvýšil jen během několika let, z 1.084 nahlášených případů v roce 2015 na 1.896 v roce 2018 – to je nárůst o 75 %. V roce 2019 bylo zatím ohlášeno 1.247 případů okradení mladých lidí.

Podle švédského kriminologa Svena Granatha může být nárůst počtu případů okradení mladých lidí způsoben tím, že je obtížnější okrást starší lidi nebo krást v obchodech. “To je obtížnější, a tak jdou po skupině, která se neumí tak dobře bránit. A mladí lidé mají ovšem také věci, které přitahují především mladé zlodějíčky – mopedy, telefony a šperky,” řekl Sven Granath.

Opravdu nelze než konstatovat, že premiér Löfven nad Švédskem skutečně ztratil kontrolu.

 

Převzato z protiproud.cz

Přejít nahoru