Juhoafrická mutácia koronavírusu potvrdená na Slovensku!

„V piatok sme analyzovali 96 vzoriek, v šiestich prípadoch išlo o juhoafrický variant,“ cituje portál Denník N virológa Borisa Klempu zo SAV, ktorý vzorky sekvenoval. Ako pripomína, juhoafrický variant je infekčnejší a panujú obavy, že môže unikať imunitnému systému. Ministerstvo zdravotníctva neskôr upresnilo, že mutáciu našli nie v 6 vzorkách, ale v 7. Juhoafrická mutácia pritom bola potvrdená vo vzorkách z viacerých miest Slovenska.

V Bratislave boli identifikovaní traja ľudia. Dvaja muži pricestovali z Ukrajiny, jedna žena sa ale nakazila na Slovensku. V okrese Stará Ľubovňa vyšla pozitívna vzorka na túto mutáciu vírusu mužovi, ktorý sa vrátil z Nemecka, v okrese Dolný Kubín boli pozitívni muž a žena, ktorí pritom ale necestovali. Z Banskobystrického okresu vyšli pozitívne vzorky 23-ročnej žene, ktorá pricestovala zo Zanzibaru.

Na prípady upozorňoval už v piatok opozičný politik Richard Raši (Hlas-SD), ministerstvo zdravotníctva ale vtedy informácie nepotvrdilo. Variant 501Y.V2 po prvý raz zaznamenali v decembri 2020 v Juhoafrickej republike (JAR). Na základe predbežných štúdií sa aj ten rýchlejšie šíri, takisto sa však zatiaľ nepotvrdilo, že by spôsoboval závažnejší priebeh ochorenia COVID-19.

Nie je isté, či budú vakcíny účinné voči mutáciám nového koronavírusu. Ten sa vyskytuje vo vyše 30 krajinách. Šíri sa aj v rakúskom Tirolsku, prvé prípady ale zaznamenali aj Česko, Maďarsko a Poľsko.

(SCa, il.foto: Pixabay)

Přejít nahoru