Češi budou bez banánů, čekají je jen horší a dražší potraviny, píše server Deutsche Welle

Německá stanice Deutsche Welle píše, že Čechům hrozí, že se budou muset vzdát banánů a jíst horší a dražší potraviny.

Vedlo by k tomu přijetí navrhovaného zákona stanovujícího povinný podíl až 85 % českých potravin v obchodech. Přínosem by prý zákon byl pro velké zemědělské společnosti, napojené na politiky.

Deutsche Welle dále uvádí, že návrh narazil na zuřivý odpor obchodních kruhů i samotných farmářů a nesouhlasí s ním ani česká Hospodářská komora. V článku se také připomíná, že české zemědělství nemůže celou zemi uživit. Česká republika je totiž na dovozu potravin do značné míry závislá, a to i v takových základních potravinách, jako je například ovoce, zelenina, vepřové maso nebo drůbež.

Nepokoje ve Stuttgartu

Německý týdeník Spiegel se zabývá víkendovými nepokoji ve Stuttgartu. Výtržností, které začaly před sobotní půlnocí poté, co policie zkontrolovala jednoho mladíka kvůli podezření, že u sebe má drogy, se zúčastnilo 400 až 500 lidí.

Policie 24 z nich zadržela, během potyček ale utrpělo zranění 19 policistů a účastníci nepokojů vyrabovali devět obchodů. Ve městě prý jde o dlouhodobý problém.

V centru Stuttgartu jsou rvačky už dlouho, hlavně v létě. Obyvatelé si na noční hluk, rozbité sklo a podobné věci stěžují nejméně od roku 2013.

Více info na plus.rozhlas.cz

Přejít nahoru