Greta Thunbergová pohrozila odpůrcům klimatického aktivismu zmenšováním penisu

Priemyselné chemikálie v každodennom tovare môžu ovplyvniť zmenšenie genitálií, zníženie počtu spermií a viesť k erektilnej dysfunkcii. Je to uvedené vo vedeckom článku epidemiologičky Shanny Swanovej, na ktorý Greta odkazuje.

„Teraz sa všetci stretneme na ďalšej demonštrácii za čistejšie životné prostredie,“ okomentovala Greta uvedený článok na Twitteri.

Moderný spôsob života ohrozuje prakticky celé ľudstvo
Ako opísala vo svojej knihe Count Down (Odpočítavanie) doktorka Shanna Swanová, moderný spôsob života ohrozuje prakticky celé ľudstvo. Autorka je presvedčená, že je to do značnej miery spôsobené ftalátmi – chemickými látkami, ktoré sa nachádzajú v plastových častiach a ovplyvňujú produkciu hormónov v endokrinným systéme. Podľa nej môžu byť tieto mikročastice prenášané dokonca materským mliekom.

Uvádza sa, že táto chemická látka sa priemyselne používa na zvýšenie pružnosti plastov, ale Swanová hovorí, že sa dostáva do hračiek a potravín, a následne škodí ľudskému rozvoju.

Fataláty napodobňujú hormón estrogén, a tým narúšajú prirodzenú produkciu hormónov v ľudskom tele, čo podľa vedcov ovplyvňuje sexuálny vývoj dojčiat a správanie dospelých.

Swanová skúmala takzvaný „ftalátový syndróm“ najskôr na hlodavcoch. Pozorovala, že tým jedincom, ktorých látkam vystavili, sa narodili mláďatá s menšími pohlavnými orgánmi. Neskôr prišla k rovnakým výsledkom aj u ľudí. Zistila, že chlapci, ktorí sú v maternici pred narodením vystavovaní spomenutým ftalátom, sa tiež rodia s menším penisom.

„Štúdia ukázala, že chlapci, ktorých vystavili štyrom rôznym ftalátom, mali kratšiu anogenitálnu vzdialenosť (AGD), čo je vzdialenosť medzi stredom konečníka a penisom,“ povedala Shanna Swanová.
Skoršie štúdie preukázali, že muži s kratšou anogenitálnou vzdialenosťou (menej ako 52 milimetrov) majú až sedemkrát vyššiu pravdepodobnosť toho, že budú neplodní. U novorodencov, ktorých vystavili ftalátom, existuje až 90-krát vyššie riziko toho, že práve anogenitálna vzdialenosť bude krátka.

Jedna štúdia publikovaná v roku 2017 zistila, že kvalita spermií u mužov v západných krajinách poklesla za posledné štyri desaťročia o viac ako 50% po preskúmaní 185 štúdií zahŕňajúcich takmer 45 000 zdravých mužov.

Doktorka Swanová sa domnieva, že rýchlo klesajúca plodnosť znamená, že do roku 2045 väčšina mužov nebude schopná produkovať životaschopné spermie.

The Huffington Post píše, že aktivistka Greta „je často napádaná mužmi, ktorí popierajú zmenu klímy, vrátane bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho priaznivcov,“ a podľa Gretiných priaznivcov je práve na túto časť spoločnosti zamierená jej irónia na Twitteri.

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru