Ruská média: USA odstartují třetí světovou válku, aby zachránily „americkou říši“

Problematika financování volebních kampaní amerických prezidentských kandidátů začíná ve Spojených státech přitahovat pozornost. Účast tak zvané židovské lobby v tomto procesu se stala v poslední době také aktuální. Jak důležitá je tato lobby pro Spojené státy? Kdo kontroluje tok peněz v Americe? V jakém rozsahu spolu podnikání a moc souvisejí? Pravda.ru udělal rozhovor Gejdarem Jemalem, předsedou Islámského výboru Ruska, aby zjistila jeho expertní názor na tyto otázky.

Co můžete říct o spojení mezi podnikáním a moci ve Spojených státech?

Skutečně, v Americe existuje opravdová spolupráce mezi podnikatelskou sférou a mocí. Ti, kteří nehrají podle pravidel Bílého domu, riskují, že přijdou o vše, jak se stalo několika americkým podnikatelům na počátku 70. let.

Samozřejmě, že když mluvíme o struktuře moci v USA, nemůžeme se vyhnout roli židovské lobby. Řekl bych, že vliv této lobby v Americe je značně přeháněn. Židovské peníze jsou snadné peníze. Tyto peníze nejsou pro Státy opravdu klíčové. Židé kontrolují sféry, které souvisejí se zábavním průmyslem – filmy, alkohol média, včetně reklam. Věci, které jsou důležitější – věci, které určují osud americké říše, jako zbrojní komplex, ocelářství, ropa, atd. – ty věci židům nepatří. Mediální dolar je tudíž méně důležitý, než petrodolar.

V tomto případě je židovský faktor používán jako kouřová clona, aby lidé nereagovali na odhalené konspirace, aby nepochopili podstatu americké říše.

Jack London ve své povídce „Železná pata“ na počátku 20. století napsal, že Amerika je kontrolována sedmi oligarchickými skupinami. Tyto skupiny vlastnily největší trusty v zemi. Změnilo se od té doby něco?

Ano, změnilo. A změnilos to způsobem, jakým Jack London předpovídal. Trusty nahradily větší organizace. Lze je nazývat nadnárodní korporace. Existují dvě mezinárodní finanční spekulační skupiny, které mají největší vliv v dnešní Americe. Je to skupina Rockefellerů a Rothschildů, ačkoliv existují i další důležité klany. Jinými slovy, předešlá americká oligarchie rozšířila svůj vliv ve světě značně. Stačí zmínit význam americké lobby v Evropě. Co se týká USA, stát se musí obracet na výše uvedené skupiny v oblasti půjček, takže tyto skupiny stát kontrolují.

A co institut prezidenta? Zastupuje hlava státu tyto skupiny? Je produktem jakéhosi kompromisu?

Prezident jako loutka pytlů s penězi je zjednodušená marxistická vize situace. Institut amerického prezidenta není tak jednoduchý, jakým se zdá. Nyní se pokouší, abychom uvěřili, že objevení se Baracka Obamy v americké politice dokazuje, že neexistuje žádný konzistentní vzor u příchodu k moci prezidentů. Chtějí, aby všichni věřili, že je produktem pokrokové americké demokracie.

Je možné nyní říct, že USA jsou baštou světového liberalismu?

To závisí na tom, co světem liberalismu myslíte. Na rozdíl od Austrálie s jejím klasickým politickým liberalismem může v Americe pozorovat liberalismus od 60. let. Tato forma politické ekonomie odmítá absolutní regulaci ekonomiky státem – propaguje svobodu tržních vztahů na politice. Objevení se této formy politické ekonomie souvisí s příchodem tak zvaného efektivního řízení moci, čistě spekulativní skupiny. Byli přivedeni starou klasickou elitou v okamžiku, když Státy začaly prohrávat v boji se sovětským systémem.

Cesta ven byla nalezena v otřesení americkou ekonomikou pomocí „bublinového dolaru“ – kusu papíru zajištěného prakticky ničím. To vytvořilo na chvíli požadovaný efekt. Sovětská ekonomika nebyla schopná proti tomu nic nasadit. Efektivní řízení prakticky vybudovalo obrovskou finanční pyramidu, která naprogramovala současnou světovou krizi.

Pak proběhlo „revoluční řízení“ v řadě zemí, včetně SSSR a pak Ruska, kdy takoví „manažeři“ jako Gajdar, Čubajs a podobní, přivodili kolaps Sovětského svazu. Řídili se americkým modelem, ačkoliv byl tento model od začátku odsouzen k selhání. Nyní ty bubliny začínají praskat.

Je důležité říct, že toto „řízení“ nechce odejít od moci. To je důvod, proč jsme svědky obrovského rozštěpení mezi táborem neoliberalismu v Americe a zbytkem světa.

Mnoho zemí se již nadále nechce řídit „Washingtonským konsensem“, kvůli krizi. To by znamenalo kolaps americké říše, s její „bublinovou ekonomikou“. USA to nedopustí. Jedinou cestou ven je vnutit svoji vůli použitím síly. Řečeno stručně, USA mohou zorganizovat třetí světovou válku mimo USA – války, kterou budou Státy schopny kontrolovat.

zdroj: freeglobe.cz

Přejít nahoru