V723 Mon – černá díra, kterou objevili vědci

Černou díru naleznete na obloze v oblasti souhvězdí Jednorožce a je asi třikrát hmotnější než Slunce a je vzdálená asi 1500 světelných let. No není to je obyčejná černá díra, kterých je ve vesmíru nespočet. Vždyť jen v Mléčné dráze asi 100 milionů těchto těles. Tato černá díra ale tvoří binární soustavu s velice jasnou hvězdou typu červený trpaslík a její objevitelé ji oficiálně nazvali zkratkou V723 Mon.

O objevu informoval odborný magazín Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Vědce zaujalo to, že tato černá díra je velice malá. „Je jasné, že černé díry vznikají v širokém spektru hmotnosti. Ale existence černé díry jen třikrát hmotnější než Slunce je velké překvapení,“ řekll spoluautor publikované práce Kris Stanek.

A aby toho nebylo málo, tak tato černá díra je od nás relativně blízko. Odhadovaných 1500 světelných let je ale stále mnohonásobně dál než Sluneční soustavě nejbližší hvězda Proxima Centauri. Ta je od Země vzdálená čtyři světelné roky. Superhmotná černá díra v centru Mléčné dráhy o hmotnosti asi čtyř milionů Sluncí je od nás vzdálená okolo 26 tisíc světelných let.

(SCa, il.foto: Naveen Bharat)

Přejít nahoru