Pracovní obuv: důležitá součást zabezpečení bezpečnosti práce

Ačkoli se na to často zapomíná, obuv je neméně důležitá, než celý pracovní oděv. Ve spoustě pracovních oborů poskytuje zaměstnavatel pouze pracovní oblečení – obvykle proto, aby zaměstnanci byli pro zákazníky viditelnější. Pracovní oblečení – a také pracovní obuv – nemají pouze tuto pracovní funkci. Použití obojího upravuje zákon. Ne vždy má zaměstnavatel povinnost vydat pracovní oblečení, natož pak obuv.

Pracovní obuv

Pracovní boty je v možné zařadit mezi pracovní ochranné pomůcky, protože s nesprávně zvolenou obuví roste riziko vzniku pracovních úrazů. Ne každá obuv je například vhodná do vlhkého prostředí. Některé pracovní provozy vyžadují speciální obuv, vzhledem k tomu, že je zde zvýšené riziko chemikálií, oleje či jiných nebezpečí číhajících na podlaze. Pracovní obuv by měla být dostatečně pevná, aby zajistila ochranu v případě, že na nohu spadne něco těžkého. Podrážka by měla být kvalitní, aby zabránila uklouznutí. Co když boty nesedí tak, jak bychom potřebovali. Dá se s tím něco dělat?

Odstranění problémů s botami

Pokud máte problém s příliš kluzkými podrážkami (což by se u pracovní obuvi stávat nemělo), můžete na jejich podrážku použít brusný papír. Povrch, který je drsnější, jen tak neuklouzne. Některé boty mohou po čase užívání začít vrzat. To může být velmi nepříjemné, protože kudy jdete, tudy vzbuzujete pozornost. Vrzání vzniká otíráním stélky a vnitřku podešve. Toto lze odstranit pomocí dětského pudru, který nanesete v tenké vrstvě pod vložku boty. Pokud se chcete vyvarovat puchýřů, naneste deodorant na místo, kde to bolí nejvíce. Díky hladkému povrchu nebude bota odírat pokožku.

Příliš těsná obuv

Pokud si kupujete novou obuv, jednoduše se té úzké můžete vyhnout. Protože ale v případě pracovní obuvi na výběr nemáme (můžete volit jen na základě velikostí), možná si budete muset boty trochu přizpůsobit. Je-li pracovní obuv ze stran příliš těsná, můžete ji roztáhnout několika osvědčenými metodami. Investovat můžete do speciálních napínáků do bot, které jsou v tomto ohledu velmi účinné.

Zdroj obrázku:
YAKISTUDIO / Shutterstock.com

Přejít nahoru