Vakcína Pfizer může způsobit zánět srdce u lidí mladších 30 let

Podľa denníka The Times of Israel a ďalších spravodajských serverov informácie, ktoré unikli zo správy izraelského ministerstva zdravotníctva, vyvolali medzi odborníkmi obavy z možného spojenia medzi vakcínou Pfizer-BioNTech COVID-19 a myokarditídou.

Predbežná správa Monitorovacieho výboru pre vedľajšie účinky vakcín zistila 62 prípadov myokarditídy vrátane dvoch úmrtí u ľudí, ktorí dostali vakcínu Pfizer. Po druhej dávke vakcíny sa vyskytlo 56 prípadov a 55 prípadov sa vyskytlo u mužov, z ktorých väčšina bola vo veku od 18 do 30 rokov.

Dvaja pacienti, ktorí zomreli, boli pred očkovaním údajne zdraví a nemali predtým žiadne choroby. Jedným bola 22-ročná žena a druhým 35-ročný muž. Správa konštatuje, že v Izraeli bolo proti COVIDU zaočkovaných 5 miliónov ľudí.

Myokarditída alebo zápal srdcového svalu môže viesť k srdcovým arytmiám a smrti.

Izraelský koordinátor reakcie na pandémiu Nachman Ash potvrdil, že u očkovaných osôb došlo k „desiatkam prípadov“ myokarditídy, väčšinou po druhej dávke, zdôraznil však, že ministerstvo zdravotníctva zatiaľ neprišlo k nijakým záverom.

Určenie spojenia bude podľa Asha ťažké, pretože myokarditída je stav, ktorý často ustúpi bez komplikácií, môže byť spôsobený rôznymi vírusmi a podobný počet prípadov bol zaznamenaný aj v predchádzajúcich rokoch, uviedla agentúra Reuters.

Podľa vedcov z Národnej organizácie pre zriedkavé choroby však môže byť myokarditída dôsledkom infekcií, ale „častejšie je myokarditída výsledkom imunitnej reakcie tela na počiatočné poškodenie srdca“.

Izraelskí vedci prezentovali svoje zistenia generálnemu riaditeľovi izraelského ministerstva zdravotníctva, spoločnosti Pfizer, Centrám pre kontrolu a prevenciu chorôb a Americkému úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Na otázku agentúry Reuters o prieskume spoločnosť Pfizer uviedla, že pravidelne kontaktuje izraelské ministerstvo zdravotníctva s cieľom overiť údaje o očkovacích látkach, a je si vedomá izraelského dohľadu nad myokarditídou, ktorá sa vyskytuje predovšetkým u mladých mužov.

„Nežiaduce udalosti sú pravidelne a dôkladne analyzované a nevidíme vyššiu mieru myokarditídy, ako by sa očakávalo u bežnej populácie,“ uviedla spoločnosť. „Príčinný vzťah s vakcínou nebol preukázaný. V súčasnosti neexistujú dôkazy o tom, že by myokarditída predstavovala riziko spojené s použitím vakcíny Pfizer/BNT COVID-19.“

Spoločnosť Pfizer uviedla, že nenašla podobné výsledky vo zvyšku sveta, ale bude tento jav skúmať podrobnejšie.

Pri hľadaní „myokarditídy“ v systéme hlásenia vedľajších účinkov vakcíny CDC sa však našlo 62 prípadov myokarditídy, z ktorých 70 % sa vyskytlo u ľudí vo veku 17 až 44 rokov. Z hlásených prípadov bolo 23 hlásených po očkovaní Pfizer.

zdroj: biosferaklub.info

Přejít nahoru