Ministryně energetiky USA označila ruský plyn za „nejšpinavější na světě“

Americká ministryně energetiky Jennifer Granholmová prohlásila, že zemní plyn těžený v Rusku je prý „nejšpinavějším na světě”. Toto prohlášení učinila v průběhu jednání ve výboru dolní sněmovny amerického Kongresu pro vědu, vesmír a technologie. Takto okomentovala otázku sankcí vůči plynovodu Nord Stream 2 a uvedla, že je proti tomuto projektu.

Ministryně energetiky prohlásila, že USA považují tento plynovod za „velmi nebezpečný”. „Přepravuje nejšpinavější na světě zemní plyn bez jakýchkoli bezpečnostních opatření proti výronům metanu. To je špatné pro naše podnebí,” odůvodnila ministryně své stanovisko.

Na její prohlášení odpověděl ruský vicepremiér Alexandr Novak slovy:„Uhlíková stopa po ruském plynu dodávaném do Evropy plynovodem Nord Stream je čtyřikrát menší, než má plyn z USA.

Souvisí to hlavně s tím, že se v USA těží větší část plynu z břidlicových formací pomocí hydraulického frakování. Rusko věnuje velkou pozornost zajištění vedoucí pozice v ekologii a zabezpečení našich partnerů čistou energií,” zdůraznil Novak.

Zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru