Německo nebude podporovat NATO v jakýchkoli budoucích válkách s Ruskem – expert

Tvrdil, že rostoucí závislost Berlína na ruském plynu a vakcínach proti koronavirusu činí méně pravděpodobnou, že Německo by bylo ochotno čelit Putinovi. Wolfgang Münchau, vedoucí Think Tank EurointLigence, je přesvědčen, že další potenciální bodový bod mezi Moskvou a Západem by mohl být 65km dlouhý proužek ploché půdy podél polské-litevské hranice, známý jako Suwalki Gap. Ve směru sever-jih odděluje ruskou enklávu Kaliningradu z Běloruska, zatímco ve svém východozadném směru tvoří jediné pozemní spojení mezi pobaltskými státy a zbytkem EU přes Polsko. Píše portál Express.co.uk.

Psaní pro Eurointelligence.com, společník editor poznamenal, že evropská historie je posetá příklady autoritářských vůdců používajícími umělé inženýrské incidenty jako záminky pro vojenské invaze.

Řekl: “Jedním z poučení z evropské historie je, že koridory jsou krvavé nebezpečné.

“Když jsme slyšeli Vladimira Putina, který obviňuje západně od inscenace vojenského převratu v Bělorusku, aby svrhl Lukašenka, poslouchali jsme, protože evropské pozemkové uchopení jsou obvykle předcházeny falešnými obviněními a inscenovanými incidenty.”

Dodal: “Putin aktivně kultivuje příběhy západního spiknutí zavraždit Lukašenka.”

Pan Münchau věří, že to není nereálné předvídat situaci, kdy události vedou k vojenské konfrontaci v širším polštině-litevštině běloruské hraniční oblasti.

A s jistotou předpovídá, že by to mělo stát, Německo by hrálo žádnou roli v odrazování ruského útoku.

Napsal: “Nevidím žádnou šanci, že Německo by se někdy zúčastnilo vojenské akce proti Rusku – i když Rusko napadlo pobaltské republiky.

“Zvažte slova Frank-Walter Steinmeiera, německý prezident, který řekl Německo, kterému Německo dluží potrubí Nord Steam 2 do Ruska, aby atone pro své hříchy během druhé světové války.

“Jednou popsal cvičení NATO v Suwalki mezery jako Saber-rachot.”

Pan Münchau uzavřel: “Vidím žádné většiny v německé politice pro jakoukoli formu vojenské akce.”

Litva, Lotyšsko a Estonsko získaly svou nezávislost po pádu Sovětského svazu v roce 1991, předtím, než se dostanete do EU i NATO.

Přejít nahoru