Alexey Navaľnyj obvinil Vladimira Putina z pokusu ovládnout Rusko „navždy“ a zajímat se pouze o „nadobudnutí na moci“

Navaľnyj promluvil prostřednictvím videohovoru a jeho vězeňská souprava volně visela po nedávné 24denní hladovce kvůli jeho léčbě.

Jeho jazyk byl, ale stejně robustní jako dřív.

Prezident Putin byl podle něj „králem bez oblečení“, který „okrádal lid“ a připravoval Rusy o budoucnost. Rusové byli „proměněni v otroky“. Píše portál BBC.

Soudce zamítl Navalného odvolání proti pokutě za hanobení sovětského veterána z druhé světové války, který se objevil v prokremelovském videu. Navaľnyj řekl, že jeho váha ve vězení klesla na 72 kg, stejně jako vážil ve škole.

Ale i když mluvil kritik Kremlu, další soud v Moskvě diskutoval o návrhu státního zástupce na zákaz všech jeho politických organizací jako „extremistických“.

„Aby bylo jasno, toto rozhodnutí ničí naši politickou organizaci v Rusku,“ řekl tento týden Leonid Volkov pro BBC. Mluvil ze zahraničí, kde od roku 2019 žije v bezpečí, protože sám čelí několika trestním stíháním.

„Neexistuje způsob, jak můžeme v zemi nadále působit,“ uvedl aktivista a dodal, že zákony o extremismu nesou trest až 10 let vězení.

„Extrémistická“ značka by byla toxická, jak zjistili svědkové Jehovovi v Rusku: protože náboženská organizace byla v roce 2017 postavena mimo zákon ze stejných důvodů, téměř 500 jejích stoupenců čelilo trestnímu stíhání. Desítky si odpykávají mastné tresty.

Po celém Rusku tedy zaměstnanci, kteří kdysi pracovali pro tým Navalny, spěchali, aby vyčistili své kanceláře a odstranili účty a chaty na sociálních médiích.

V Petrohradě, kde fanoušci před čtyřmi lety zařadili do fronty blok, když politik zametl do města a otevřel své první regionální velitelství, nyní není vidět, že by tam byl jeho tým.

Irina Fatyanová, která do pondělí řídila navalnyjský petrohradský tým, zdůrazňuje, že nyní přerušila veškeré styky s organizací, hrozí, že bude označena za extremistku.

Tvrdí však, že tlak ze strany úřadů se od ledna, kdy se Alexej Navaľnyj vrátil do Ruska poté, co se zotavil z útoku nervových látek na Sibiři, neustále zvyšoval. Zatčen při příjezdu, od té doby je za mřížemi.

„Od ledna si nemyslím, že došlo k jednomu klidnému dni, kdy jsem si nedělala starosti s klepáním na dveře nebo s nějakým trestním případem,“ svěřila se Irina a řekla mi, že byla sledována, zadržena a domovní prohlídka poslední týdny.

Přejít nahoru