Jourová: Kdo nejde s námi, škodí a nic nedostane!

A je jich tolik, že nejsme vzdáleni době, kdy bude nutné dostat je pod kontrolu nějaké nové, dosud ještě nezakázané inteligence. Možná dokonce i té umělé, pokud tam ještě nejsou, , píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

Desinformatologie dosud ještě není, stejně jako extremistologie, akreditovaným vědním oborem, ale zdá se, že okamžik jejího vstupu na pole vědy se nebezpečně přibližuje. Zatím se o to starají ziskově neziskové organizace, vypisují se pro ně různé granty a někteří nadšenci se pokoušejí na tomto poli bádat. A to bez ohledu na to, že postrádají elementární znalosti heuristiky jako nauky o pramenech, jejich sbírání, řazení a hodnocení.

 

Tato činnost je v EU dotována z unijních fondů, stejně jako ze státních rozpočtů členských států, a tak už by snad stálo za to, mluvit o ní jazykem vědní disciplíny, který v současné době vytvářejí jen nediplomovaní entusiasté.  Místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost přímo symbolizuje naléhavost takovou vědní disciplínu vytvořit, popularizovat a zprostředkovávat výsledky jejího badání.

 

Abychom nemuseli chodit daleko do minulosti, mohli bychom se poučit u Josefa hraběte Sedlnického z Choltic (1778-1855), policejního úředníka, který řídil úřad pro boj s desinformacemi. Tehdy se tomu ještě říkalo cenzura a podle přesvědčení jemu nadřízeného knížete Clemense Wenzela et al. Metternicha, to byl nástroj, kromě armády a policie, který mohl nejlépe bránit šíření revolučních desinformací po Evropě.

 

Paní komisařka není ve válce s revoluční Francií, ani s myšlenkami Komunistického manifestu, přestože pronikaly do Čech ze „Západu“,  z Francie, Německa a dalších zemí našich dnešních spojenců. Proto asi ani neví, že marx-leninismus byl ve své době kritizován jako ideologie „vysezená“ Leninem v čítárně knihovny Britského muzea. Avšak oprávněně varuje před desinformacemi ruské, jejími slovy moskevské nebo přímo kremelské provenience. Jen se trochu zapletla do svých vysvětlování, jak co všechno  z Ruska přicházející je „politické“. Dokonce tvrdila, ve svém interview pro Lidové noviny 12/6 2021 na s. 9, že desinformace, a zdůrazňuje to opakovaně, „.nejsou nelegální obsah (informace ZZ), ale škodlivý obsah…proto nenavrhujeme mazání tohoto obsahu, ale spíše  konfrontaci s fakty.“

 

Také proto EK navrhuje „zpřísnění kodexu proti desinformacím…aby digitální svět byl transparentnější, odpovědnější a bezpečnější“. Doufejme alespoň, že v EK a mezi komisaři a komisařkami se ví, jak vznikají a jak se vytvářejí fakta.

 

V souladu s výše zmíněnými  názory pak budou všichni bojovat proti „škůdcům“ (za socialismu se říkalo škůdcům zrádcům), a dokonce dojde i na omezování finančních zdrojů těm, kteří bojovat nebudou chtít. (Také to už je stará vesta –  Stalin tomu říkal – budeme je bít rublem!)

Vláda České republiky dnes (21.6.2021)  projedná Zpráva o extremismu a předsudečné nenávisti na území České republiky v roce 2020, Koncepce boje proti projevům extremismu a předsudečné nenávisti pro rok 2021-2026 (včetně Vyhodnocení plnění Koncepce boje proti projevům extremismu a předsudečné nenávisti v roce 2020) a Akční plán boje proti extremismu a předsudečné nenávisti 2021-2022.

 

Taková slova z EU jsou jasná, srozumitelná a mají svou velkou historii. Snad by se tato „výzva“ k vědeckému přístupu mohla doplnit, pokud bude třeba, water-boardingem, nebo jak se  v americké agentuře CIA říká,  „zesíleným výslechem“. Podle paní komisařky, která tvrdí, že je pravidelně týdně informována Evropskou službou pro vnější činnost, jsou tyto informace natolik kvalitní, že je její kancelář distribuuje pro celou EU. Možná by to ještě chtělo, pokud něco podobného už dávno neexistuje, založit a uvést v život Evropskou službu pro boj s vnitřním nepřítelem. A bylo by, jak se říká v hospodě Na Růžku, vymalováno.

 

A tak proč by vedle kulturologie paní komisařky nemohli její kolegové a kolegyně studovat také desinformatologii? Byl by to dojemný odkaz celé jedné dnes nastupující generaci občansky strukturovaného poloostrova Evropa.

zdroj: prvnizpravy.cz

Přejít nahoru