Běloruský exulant se bojí Lukašenkova dosahu

Ruslan Kulevich, 29letý běloruský novinář pobývající ve východopolském městě Białystok, říká, že incident společnosti Ryanair dokazuje, že běloruské bezpečnostní služby se při svém pronásledování politických oponentů „nezastaví před ničím“.

“Pochopili jsme, že mohou dokonce uzemnit letadlo, aby vás chytili, a najdou vás také v Polsku,” řekl.

Bělorusko však neumožňuje odchod snadno. Vláda, která říká, že se snaží potlačit koronaviry, povoluje lidem cestujícím za prací nebo studiem nebo s dlouhodobým pobytem v zahraničí pouze jednou za šest měsíců. Tato pravidla se nevztahují na leteckou dopravu, ale země EU zablokovaly lety běloruské státní letecké společnosti Belavia jako odplatu za uzemnění letu společnosti Ryanair, takže je téměř nemožné, aby Bělorusové opustili svou zemi letecky.

Sergei Zikratski, 42letý právník, přijel do Litvy se svou ženou a dvěma dcerami počátkem května. Obhajoval u soudu nezávislé běloruské novináře a byl zbaven licence právníka.

Jako zástupce pro právní záležitosti se připojil k týmu vůdce opozice v exilu, Světlaně Tikhanovské. Píše portál Politico.

Zikratski řekl, že Vilnius poskytuje jemu a jeho rodině klid, na rozdíl od Minsku.

“Rozhodli jsme se odejít, abychom se nezachvěli při každém zaklepání na dveře,” řekl Zikratski. „[V Bělorusku] je nyní samozřejmostí, že může být každý vytažen z ulice, obviněn z údajné účasti na shromáždění a odsouzen na 15 dní vězení. Trestní případy doslova sešrotované z ničeho nejsou neobvyklé. “

Přejít nahoru