SKANDÁL: Netěsnost odhaluje celosvětové zneužívání kybernetické špionážní zbraně zaměřené na politiky, aktivisty a novináře

Jedna z organizací, The Washington Post, uvedla, že spyware Pegasus s licencí izraelské skupiny NSO byl také použit k cílení telefonů dvou žen blízkých Jamalu Khashoggimu, fejetonistovi Postu zavražděnému na saúdském konzulátu v Turecku v roce 2018.

Jednou z nich byla jeho snoubenka a ona a druhá žena byli terčem před i po jeho smrti.

The Guardian, další z médií, uvedl, že vyšetřování naznačuje „rozsáhlé a pokračující zneužívání“ hackerského softwaru NSO, který je popsán jako malware, který infikuje smartphony, aby umožnil extrakci zpráv, fotografií a e-mailů; nahrávat hovory; a tajně aktivovat mikrofony. Píše portál ZeroHedge.

Šetření zdůrazňuje rozšířené a pokračující zneužívání hackerského spywaru NSO s názvem „Pegasus“, což společnost potvrzuje, že je určeno pouze k použití proti teroristickým skupinám, obchodníkům s drogami a lidmi a zločincům.

Pegasus je velmi pokročilý malware, který infikuje zařízení iOS a Android a umožňuje operátorům spywaru kopírovat zprávy, fotografie, hovory a další data, včetně tajné aktivace mikrofonů a kamer.

Na základě vyšetřování únik obsahuje seznam 50 000 telefonních čísel, která byla od roku 2016 klienty NSO identifikována jako čísla osob, které jsou předmětem zájmu.

Společnost, NSO Group, vydala na svém webu prohlášení popírající zprávy 17 mediálních partnerů vedených pařížskou žurnalistickou neziskovou organizací Forbidden Stories.

“Zpráva Zakázaných příběhů je plná nesprávných předpokladů a nepotvrzených teorií, které vyvolávají vážné pochybnosti o spolehlivosti a zájmech zdrojů.” Zdá se, že „neidentifikované zdroje“ poskytly informace, které nemají žádný faktický základ a jsou daleko od reality, “uvedla společnost ve svém prohlášení.

“Po kontrole jejich tvrzení rozhodně popíráme falešná obvinění uvedená v jejich zprávě,” uvádí se v prohlášení. NSO uvedlo, že její technologie nebyla nijak spojena s Khashoggiho vraždou.

Ve svém prohlášení skupina pro práva Amnesty International odsuzující „velkoobjemovou regulaci“ sledovacího softwaru.

“Dokud tato společnost (NSO) a průmysl jako celek nedokážou, že je schopna dodržovat lidská práva, musí existovat okamžité moratorium na vývoz, prodej, převod a používání sledovací technologie,” uvedla skupina pro práva ve svém prohlášení .

Čísla na seznamu nebyla přisuzována, ale reportéři identifikovali více než 1 000 lidí ve více než 50 zemích.

Zahrnovali několik členů arabské královské rodiny, nejméně 65 vedoucích pracovníků podniků, 85 aktivistů v oblasti lidských práv, 189 novinářů a více než 600 politiků a vládních úředníků – včetně několika hlav států a předsedů vlád.

“Jsme hluboce znepokojeni, když zjistíme, že dva novináři AP spolu s novináři z mnoha zpravodajských organizací patří mezi ty, na které mohl být zaměřen spyware Pegasus,” uvedla ředitelka AP Media Relations Lauren Easton.

“Podnikli jsme kroky k zajištění bezpečnosti zařízení našich novinářů a vyšetřujeme je,” dodala.

Mluvčí Reuters Dave Moran uvedl: „Novináři musí mít možnost hlásit zprávy ve veřejném zájmu bez obav z obtěžování nebo újmy, ať jsou kdekoli. O této zprávě víme a záležitost zkoumáme. “

Přejít nahoru