Za smrt 13leté Leonie jsou obviněni už několikrát trestaní migranti

Afghánští uprchlíci jsou podezřelí ze zabití 13leté Leonir. Jak to mohlo dojít tak daleko? Kdo je zodpovědný a jak by měl být problém vyřešen?

 

Hlavními slovy posledních dnů jsou „hněv“ a „smutek“. Mluvil ministr vnitra Karl Nehammer a ministryně spravedlnosti Alma Zadić. Debaty o odpovědnosti již dlouho trvají. Jedna věc je jistá: byl to neúspěch na několika úrovních. Proč jsou takoví lidé tady?

 

Hlavní podezřelý, několikrát odsouzený Afghánec, žil v zařízení podporovaného bydlení. Kontroly odpovědnými MA 11 probíhaly telefonicky nebo předem, jak uvedl Krone.at. Takže docela nesmyslné. Podle odborníků měl Spolkový správní soud rozhodnout do šesti měsíců od odsouzení v roce 2019.

 

Proč se to nestalo? Odpověď nebyla v neděli k dispozici.

Policie chytila tři podezřelé. Jeden 16, jeden 18 a jeden 23letý, který byl v roce 2020 odsouzen mimo jiné za sexuální napadení a přepadení. Čtvrtý podezřelý Afghánec je na útěku. Také odsouzen. Nesnesitelná situace.
Sarajuddin Rasuly je v Rakousku po celá desetiletí. Je z Afghánistánu. Má doktorát z politických věd a soudního tlumočníka. Najde vysvětlení. „Dívka, která byla zabita, pravděpodobně hledala spojení. Toho zločinci využili.“

 

„Pokud přijdou mladí Afghánci a spáchají několik trestných činů, měli by být deportováni. Nelze je integrovat. Pokud se dostanou ven, stanou se znovu zločinci,“ upozorňuje Rasuly.

 

Do vlny uprchlíků v roce 2015 byli Afghánci nenápadní. Pak přišli také zločinci. Tito lidé mají být deportováni.
Problém, který pojmenoval expert na lidská práva Manfred Nowak: „Deportace není vždy tak snadná. A to zejména v případě, že v zemi původu hrozí mučení a pronásledování. Stejně jako v Afghánistánu, kde je Taliban opět na vzestupu.”

 

Rasuly: „Západ jim nenechá celou zemi. Proto by například Kábul mohl být stále zvažován pro deportaci zločinců. “

„Je to smutné,“ říká politolog Sarajuddin Rasuly, „protože existuje tolik dobře integrovaných Afghánců, kteří toho v různých profesích dosáhnou hodně.“

 

Proč jsou jeho krajané tak nápadní?

 

„V Afghánistánu jsou ženy neustále „loveny“. Mladí muži se nenaučili jednat s opačným pohlavím. Pašeráci jim také slibují, že budou mít v Evropě krásné ženy a žít si tady budou dobře.“

 

Mnoho z nich přišli jako zločinci, většinou vyškolených v obchodování s drogami. To by se pak stalo trvalým. Kromě toho je mnoho – na rozdíl od jiných uprchlíků, například ze Sýrie – negramotných. „Aby jakýkoli druh integrace fungoval, musíš se nejprve naučit jazyk.” Nikdo s tím nemůže polemizovat.

 

Jednat preventivně je obtížné. V některých oblastech kriminální statistiky jsou nápadní Afghánci nebo Čečenci. Úřady by je mohly intenzivněji sledovat. „To, co zažíváme, je způsobeno multikulturní situací. Lidé z různých kultur a náboženství se potkávají.“

 

Hledání viníka v současné době je nesprávný přístup. „Podle mého názoru pracuje Spolkový správní soud správně a důsledně. Dublinský princip je problém. Píše se v Dublinských dohodách, že by migranti měli zůstat tam, kde poprvé přistáli. Většinou se jedná o Řecko, kde jsou podmínky pro uprchlíky neudržitelné. Nebo Itálie. Tyto země nesou největší břemeno.“

 

Profesor práva Nowak chce evropské řešení. „Ale jak vidíte ve velkých krizích, ať už jde o migraci nebo koronakrizi, EU selhává.”

zdroj: prvnizpravy.cz

Přejít nahoru