Peksa (Piráti): Autoritářům, jako je Viktor Orbán, nehodláme ustoupit

Andrej Babiš odmítl přidat svůj podpis k dopisu 17 evropských lídrů, který vyzývá Komisi k tvrdé reakci na nový maďarský zákon omezující občanská práva a svobody LGBTIQ+ osob.

Samotný dopis označil jako „zbytečný canc diktovaný Evropskou unií“ a Piráty za výzvu k podpisu označil za zrádce a pátou kolonu. Andrej Babiš dal znovu jasně najevo, že místo hájení práv evropských občanů bude raději krýt záda svých kamarádů mezi oligarchy.

Nový zákon, který iniciovala vládnoucí strana Fidesz premiéra Viktora Orbána přitom pošlapává, dokonce až odstraňuje základní práva a svobody LGBTIQ+ občanů v Maďarsku, a je proto označován jako „Anti-LGBTIQ+ zákon.“ Zákon také porušuje hned několik základních principů Evropské unie. To je naprosto nepřípustné!

V Evropském parlamentu jsme včera navzdory tlaku a výmluvám Viktora Orbána drtivou většinou odhlasovali výzvu k Evropské komisi, aby na danou situaci adekvátně reagovala – spustila proces kontroly právního státu v zemi a vyvodila patřičné důsledky!

Evropská unie chrání práva všech svých občanů, nehledě na jejich rasu, gender nebo sexuální orientaci. Musíme proto autoritářům, jako je Viktor Orbán, dát jasně najevo, že nehodláme ustoupit.

zdroj: parlamentnilisty.cz

Přejít nahoru